Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Бита порцеляна” з горища заробила на торгах £160 тис.

Важливо

Посуд, знайдений місцевою мешканкою на горищі її будинку в коробці з написом “бита порцеляна”, продали на аукціоні в англійському Лауті, графство Лінкольншир, за £160 тис. Власниця сервізу спочатку навіть думала викинути його, але потім вирішила показати місцевому аукціоністу.

Про це повідомляє The Guardian.

Англійка Джилл Стюарт успадкувала коробку від свого діда Роберта Келлі понад 20 років тому. Він свого часу привіз посуд з Китаю, де служив на початку ХХ століття.

Відтоді одна тарілка з сервізу розбилася. Тому після того, як Джилл випадково виявила коробку під час прибирання перед Різдвом, вона спочатку навіть думала викинути її. Але все ж вирішила перед тим віднести посуд на оцінку до місцевого аукціонного дому.

Там усі предмети розділили на 13 лотів, розбиту тарілку склеїли та оцінили, що за всю колекцію на торгах дадуть £740–1350.

Однак не так сталось, як гадалось. Попит на лоти виявився ажіотажним. “Коли ми все продали, я зателефонував Джилл, і вона була шокована. Я спитав її, чи стежила вона за торгами, вона відповіла: “Ні”. Я спитав, чи сидить вона, вона сказала: “Але, але я зараз сяду”. Тільки тоді я сказав їй суму”, – поділився співробітник аукціонного будинку Джеймс Лаверак.

Лот з 16 порцелянових чайних піал, включно з цими, був проданий за £59 тис. Фото – John Taylors Auction Rooms
П’ять китайських блюдець з позначками Цзя Цзин на підставках оцінили у 100 фунтів стерлінгів, але продали за 35 тис. фунтів стерлінгів. Фото – John Taylors Auction Rooms
Аукціоніст Джеймс Лаверак назвав деякі лоти “скромними”. Фото – John Taylors Auction Rooms

За його словами, аукціоністи “навіть за кілька годин до торгів” не могли припустити, що сервіз так добре продаватиметься.

Нагадаємо, в квітні 2023 року аукційний дім Sotheby’s продав у Гонконзі рідкісну порцелянову чашу діаметром менше 11,5 см за $25,3 млн. Вона належить до групи кераміки, виготовленої імператорськими майстрами у Пекіні у XVIII столітті.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Англії на аукціоні було продано 285-річний лимон. Покупець заплатив за нього $1780. Цей історичний фрукт виявили у шафі XIX століття, яку привезли на торги.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі