Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Мама виглядає їх щороку” – в Україні вперше почали стежити за білими лелеками через супутник (ВІДЕО)

Важливо

У селищі Шацьк Волинської області вперше в Україні відбулося мічення білих лелек супутниковими передавачами. Для цього обрали пташенят у гнізді на одному із подвір’їв. Їх назвали Світязем та Лукою. За переміщенням молодих птахів будуть стежити за допомогою супутника.

BitukMedia поспілкувалося із родиною, де живуть пташенята

Як розповіли в опублікованому відео, на птахах встановили супутникові передавачі, які живляться від сонячних батарей. Також це перші птахи, на кільцях яких написано Kyiv, а не Kiev, відзначають орнітологи.

“Перший рік кільцюємо білого лелеку на Волині і вперше ставимо мічення супутниковими передавачами білих лелек в Україні. Цей проєкт дасть зрозуміти куди полетять лелеки. Через передавач, який живиться за допомогою сонячної батареї, будемо відстежувати птаха впродовж всього його життя. Ці закільцьовані лелеченята повернуться назад в Україну лише після статевого дозрівання, це близько чотирьох років. Впродовж всього цього часу ми стежитимемо за птахом”, — розповів орнітолог Андрій Бокотей виданню Високий Замок.

Все це відбувається, оскільки Україна долучилася до цьогорічного загальноєвропейського проєкту із обліку білих лелек.

Пташенят знали та поклали назад у гніздо завдяки крану з люлькою, який надали місцеві енергетики.

По Шацькому територіальному округу близько 120 лелечих гнізд, проте не всі вони зайняті. Загалом же від 100 до 120 пар селяться щороку, розповідають орнітологи.

Лелечих гнізд у селищі – ледь не на кожному стовпі. Все через велику кількість озер та боліт, підтвердила BitukMedia місцева мешканка Вікторія Кузнецька. Зараз вона мешкає у Києві.

Жінка розповіла, що Світязь та Лука вилупилися цієї весни у гнізді у садку її батьків. Пара лелек гніздиться там із 2009 року.

“Доречі,тут їх називають «буслами»”, – відзначає Вікторія.

Жінка розповіла драматичну історію, яку пережили лелеки на їхньому подвір’ї.

“Через те, що стовп вже старенький і він був нахилений, лелеки дуже довго носили гілочки, щоб їхнє перше гніздо було рівним. Років через 5 гніздо від своєї ваги нахилилося, і електрики ранньою весною його зняли, щоб поставити рівно цей стовп”, – пригадує жінка.

“Ми всією сімʼєю дуже переживали, що бусли вже не збудують нове гніздо в нас, але на щастя вони повернулися і знову приступили до роботи. Правда того року потомства у них не було”, – розповідає Вікторія.

Тепер же вона тішиться, що лелеченята із виводку їхніх буслів стали першими в Україні, хто долучився до міжнародного проєкту.

Вікторія каже, лелек дуже любить її мама, Валентина Григорівна Процик.

“Кожного року мама виглядає їх, вони вже як члени нашої родини. Буває так, що спочатку прилітає один , а через тиждень тільки інший. То мама мені дзвонить в Київ і жаліється, що не всі в зборі. Але одного ранку виходить на вулицю і чує, що бусли клекотять, і на душі стає легше. Бо якщо прилетіли лелеки,то все обов’язково буде добре”, – розповідає Вікторія.

Як повідомляло BitukMedia, в Українському товаристві охорони птахів створили мобільний застосунок із обліку кількості лелек на території нашої країни. Зібрані дані необхідні для контролю за станом популяції і розробки заходів із охорони цього виду птахів. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі