Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дослідили рештки віком 246 млн років і виявили морського монстра, який жив до динозаврів

Важливо

Палеонтологи докладно вивчили скам’янілий хребець, знайдений у 1978 році, та виявили, що він належить найстарішій морській рептилії у Південній півкулі. Вік цього нотозавра становить близько 246 млн. років. Знахідка цієї скам’янілості ставить під сумнів попередні уявлення про еволюцію рептилій.

Про це розповідає CNN.

У новому дослідженні вчені з Уппсальського університету в Швеції докладно вивчили скам’янілість стародавньої рептилії, яка раніше не була точно ідентифікована.

Хребець знайшли ще 1978 року під час геологічної розвідки біля підніжжя гори Харпер у Новій Зеландії. Дослідники занесли скам’янілість до музейного каталогу як GNS CD 540 і благополучно забули про неї на наступні 40 років.

Тепер же дослідники з’ясували, що скам’янілий фрагмент хребця належав нотозавру – доісторичній морській рептилії, яка виростала до семи метрів завдовжки та пересувалася у воді за допомогою чотирьох ласт. Ця стародавня рептилія населяла південне полярне узбережжя у суперокеані Панталасса.

Вивчений хребець датується 246 млн років. За словами палеонтологів, цей фрагмент нотозавра старший за попередні знахідки подібного роду на понад 40 млн років.

У Новій Зеландії виявили скам’янілого морського монстра, який існував задовго до динозаврів. Зображення – Benjamin Kear

Нотозаври – тип стародавніх водних рептилій завроптеригіїв, які існували близько 180 млн років тому під час мезозойської ери. Дотепер вважалося, що істоти існували лише в межах Північної півкулі, адже їхні рештки зазвичай знаходили в Європі, Китаї, країнах близького сходу, США та Канаді.

“Знайти нотозавра на іншому кінці Землі – абсолютна несподівано”, – поділився провідний автор дослідження, палеонтолог з Музею еволюції Уппсальського університету Бенджамін Кір.

За часів існування нотозавтрів майже вся суша Землі була об’єднана в один суперконтинент, відомий як Пангея, який мав форму підкови. Усередині нього розташовувався океан Палеотетіс, де, як вважали, і жили істоти.

Ілюстрація – Johan Egerkrans

Дослідники все ще не дійшли згоди щодо походження, поширення та часу прибуття нотозаврів у південні регіони. Згідно з ранніми теоріями, рептилії мігрували вздовж північних полярних берегів або використовували течії, щоб перетнути океан – для цього їм знадобилися мільйони років. Проте нове дослідження спростовує ці припущення.

За допомогою еволюційної моделі глобального розподілу нотозаврів, дослідники дійшли висновку, що ці рептилії зародилися біля екватора і швидко поширилися як на північ, так і на південь. Початок епохи динозаврів відзначився екстремальним глобальним потеплінням, що допомогло морським рептиліям процвітати навіть на Південному полюсі.

Кір додав, що дослідники тепер мають продовжити пошуки більшої кількості скам’янілостей по всьому світі, аби зрозуміти, як тварини мігрували навколо суперконтиненту.

За словами дослідників, у Новій Зеландії та інших частинах Південної півкулі є ще багато скам’янілостей стародавніх морських рептилій, які чекають на своє відкриття.

Як розповідало раніше BitukMedia, у 2020-му тоді 11-річна Рубі Рейнольдс випадково знайшла на пляжі британського графства Сомерсет рештки іхтіозавра. Тепер палеонтологи кажуть – ймовірно, це найбільший відомий на сьогодні представник цих морських рептилій. При чому це був іхтіозавр-підліток.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі