Site icon Bituk Media

Знайдено найдавніше у світі рідке вино — йому 2000 років

Археологи з Університету Кармони та Кордови на півдні Іспанії знайшли урну з вином, яке вважається найстарішим у світі. Фото - JUAN MANUEL ROMÁN (EFE)

Археологи в Іспанії виявили найстаріше у світі вино, вік якого становить приблизно 2 тис. років. Воно збереглось у рідкому стані. Аналіз показав, що знайдений напій мало чим відрізняється від сучасних вин.

Про це розповідає El Pais.

Повідомляється, що знахідку було зроблено у 2019 році під час реставраційних робіт у стародавній римській гробниці в місті Кармона на півдні Іспанії. П’ять років потому наукова робота археологів нарешті побачила світ.

Червону рідину виявили в одній з шести урн зі стародавніми римськими рештками, що зберігались в гробниці. Цей підземний мавзолей датується першою половиною І століття нашої ери. Припускають також, що мавзолей служив гробницею багатої родини.

Археохімічні аналізи підтвердили, що це дійсно вино. Причому завдяки особливим умовам зберігання воно збереглося в рідкому стані.

Дослідники відзначають, що склад вина включає типові для стародавніх римських вин поліфеноли та характерні мінерали. При цьому хімічний аналіз показав, що склад цього напою багато в чому схожий на сучасні вина, які виробляють на півдні Іспанії. Лабораторний аналіз також показав, що це було біле вино, але його колір змінився в результаті хімічних процесів.

Як розповідають археологи у своїй статті в Journal of Archaeological Science: Reports, сховали цю рідину надійно — скляний горщик, в якому вона знаходилася, був запечатаний всередині свинцевої скриньки з плоскою купольною кришкою. Діставшись її, вчені припустили, що це може бути вино. Просто тому, що воно взагалі тісно пов’язане з ритуалами поховання, як давно відомо історикам. Вони зазначають, що у Стародавньому Римі вино мало релігійне та символічне значення. Часто напій клали у гробниці разом з водою та медом, щоб “супроводити померлого в його переході до кращого світу”.

Досі найстарішим вином, яке збереглося в рідкому вигляді, вважалася непочата скляна 1,5-літрова пляшка з червоним вином, виявлена ​​в 1867 році в Німеччині в саркофазі давньоримського аристократа. На думку дослідників, їй близько 1,7 тис. років.

Як розповідало раніше BitukMedia, група вчених з США та Швейцарії розробила модель штучного інтелекту, яка за хімічним складом вина може визначити його справжність та походження. Цей метод може стати ключовим інструментом боротьби з фальсифікацією вина.