Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Жертва явної несправедливості”: невинна жінка провела за ґратами 43 роки

Важливо

У США психічно хвору жінку, яка провела за ґратами 43 роки, визнали невинною і скасували вирок. Ба більше – знайшли справжнього злочинця. Тепер Сандрі Хемме належить антирекорд – за найтриваліше неправомірне увʼязнення жінки в історії Сполучених Штатів.

Про це розповідає The Guardian.

Сандру (Сенді) Хемме звинуватили у вбивстві Патрісії Єшке, працівниці бібліотеки в Сент-Джозефі, штат Міссурі. Спочатку обвинувачену мали стратити, але в 1980 році, після того, як вона визнала себе винною, засудили до довічного ув’язнення. Єдиним доказом проти Хемме було її власне зізнання, яке адвокати називали суперечливим та фактично невірним.

На той момент Хемме вже вісім років перебувала на обліку у психіатричній лікарні. 20-річна американка страждала на дереалізацію, слухові галюцинації і боролася з наркозалежністю. Сторона захисту стверджувала, що поліція “експлуатувала психічне захворювання Хемме і змушувала її давати неправдиві свідчення, доки вона перебувала під дією заспокійливих препаратів”. “У деякі моменти її так сильно накачували медикаментами, що вона не могла навіть тримати голову, тому її прив’язували до стільця”, – розповіли адвокати.

Детективи підтвердили, що дівчина завжди виглядала “спантеличеною” і не могла до кінця зрозуміти запитання. В якийсь момент правоохоронці були змушені припинити допит, оскільки її поведінка була непослідовною.

14 червня 2024 року Райан Хорсман, суддя округу Лівінгстон, що в Міссурі, ухвалив рішення про те, що Сандра Хемме ніяк не пов’язана зі “справою Єшке”, переглянувши докази команди юристів жінки. У своєму рішенні суддя постановив, що “жодні докази, крім недостовірних заяв пані Хемме, не пов’язують її зі злочином”, додавши, що ці заяви були “тримані, коли вона перебувала в психіатричній кризі та відчувала фізичний біль”. Суддя Хорсман скасував обвинувальний вирок Хемме у вбивстві і назвав її “жертвою явної несправедливості”.

З’ясувалося, що бібліотекарку позбавив життя місцевий поліцейський, який згодом потрапив до в’язниці за інший злочин, де і помер у 2015 році. Адвокати вважають, що влада свого часу приховала докази причетності 22-річного співробітника поліції Майкла Холмана, хоча його машина була поруч з місцем злочину і в нього знайшли сережки жертви.

Тепер 63-річну Хемме, яка провела останні 43 роки за ґратами, мають звільнити протягом 30 днів. Адвокати Хемме зазначають, що її тюремний термін — найтриваліше неправомірне увʼязнення жінки в історії США.

Як розповідало раніше BitukMedia, суд в американському штаті Охлахома виправдав 71-річного Глінна Сіммонса. Чоловік провів за ґратами 48 років за вбивство, яке, як з’ясувалося майже через півстоліття, він не скоїв. А могли і взагалі стратити!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі