Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Збив із пантелику неакуратний почерк – у бібліотеці виявили, можливо, найстарішу згадку про дитинство Ісуса

Важливо

В університетській бібліотеці Гамбурга у Німеччині виявили, можливо, найдавнішй згадку про дитинство Ісуса Христа. Невеликий шматок папірусу датують IV чи V ст. н.е. Спочатку думали, що це клаптик звичайного листа, а тепер припускають – древній список “Сказання Хоми, ізраїльського філософа, про дитинство Христа”.

Про це повідомляє UPI.

“Сказання…” – це апокрифічний текст, тобто такий що не належить до канону. Зокрема цей текст розповідає про чудеса, які Ісус робив у дитинстві. Наприклад, у 5-річному віці ліпив із річкової глини горобців і перетворював їх у живих.

На древній шматок папірусу розмірами 5 на 10 см із Єгипту довго не звертали уваги, оскільки він написаний неакуратним почерком. Тож думали, що це просто уривок листа на побутову тему чи навіть перелік покупок.

Так він і пролежав у Державній та університетській бібліотеці ім. Карла фон Осецького (радикальний німецький пацифіст, лауреат Нобелівки 1935 року).

Тепер же науковці припускають – можливо, це була каліграфічні вправа зі списування ранішого тексту. Таку версію висловили науковці із Берлінського університету імені Гумбольдта. Кажуть – порівняли текстик на клаптику із багатьома іншими зразками, і дійшли висновку, що це не може бути просто лист чи рядовий документ.

Науковці дослідили 13 рядків тексту і припускають, що це список (тобто копія) апокрифу Хоми. Схоже, що там йдеться про дива, які творив Ісус. Можливо список належить руці учня у школі чи монаха у монастирі, коли той вчився писати.

В будь-якому разі, це найбільш ранній із нині відомих списків “Сказання Хоми”.

“Це дослідження підтвердило, що “Сказання Хоми” було від самого початку написане грецькою”, – каже папіролог Габріель Ноккі Маседо з Льєжського університету в Бельгії.

Як повідомляло BitukMedia, aукціон Christie’s збирається виставити у червні цього року на продаж пам’ятку, яку вони називають “найстарішою християнською книгою у світі”. Це Кодекс Кросбі-Шойєна, написаний коптським шрифтом на папірусі в Єгипті. Він датується 250-350 роками н.е. Оціночна вартість – $3,8 млн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі