Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ледь не викинув – фермер знайшов на полі 1000-річний меч вікінга

Важливо

Фермер Ойвінд Твейтане Ловра із новерзького муніципалітету Сулдал та його син 27 травня знайшли на полі рідкісний меч вікінга. Проте чоловік не знав, що це за шмат залізяки та мало не викинув його.

Про це повідомляє Arkeonews.

Чоловіки прибирали поле і знайшли на ньому шматок “сміття”. Спочатку хотіли викинути, а потім зрозуміли, що це уламок меча.

Археологи, які дослідили знахідку за допомогою рентгену, припускають, що меч може належати до мечів “Ульфберт” (VLFBERHT). На лезі побачили якийсь напис, який не читається, та два хрестики – на початку та кінці напису. Це було фіровим тавром таких мечів.

Їх виготовляли у Франкській імперії (нині Німеччина) у 9-11 ст. Ймовірно, це була “торгова марка”, але достеменно походження назви невідоме. Сталеві леза цих мечів мали високий вміст вуглецю, що робило їх дуже міцними.

Науковці знають про 170 таких мечів. Більшість із них знайшли у Скандинавії.

Знахідка має довжину близько 37 см, що трохи коротше від його справжнього розміру. Меч має Т-подібну гарду. Знахідку датують Меч датовано 900-1050 роками.

Це перша подібна знахідка в окрузі Роґаланд, де знаходиться ферма Ойвінда. Подивитися на неї приїхали досвідчені археологи Ларс Согаард Соренсен і Кім Тунхейм, які мають 25 та 15 років досвіду відповідно.

“Мати меча у той час – це було привілегією. Меч був символом найбільшого статусу в епоху вікінгів. Навіть нам, археологам, щастить знайти щось, подібне до цього”, – каже Соренсен.

За Законом Гулатінга, найстарішим норвезьким правничим текстом, що зберігся, вільні люди, які приходили на тінґ – збори – обов’язково повинні були мати при собі меча.

Як повідомяло BitukMedia, y польському місті Влоцлавек під час днопоглиблювальних робіт з річки Вісла дістали цінний артефакт. Йдеться про добре збережений залізний меч доби вікінгів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі