П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшов на свій День народження – з-під молотка вперше продадуть стегозавра

Важливо

Американець Джейсон Купер під час прогулянки на свій 45-й День народження знайшов на 70% цілий скелет стегозавра. Чоловік має у власності ділянку “формації Моррісона”, що багата на викопні рештки. Але такого подарунка долі не очікував. Тепер стегозавр стане першим, якого продадуть на аукціоні.

Історію розповідає ВВС.

Купер – “мисливець за викопними рештками”. За останні 10 років Джейсон викопав із землі 10 динозаврів.

Про нього говорять – професійний, але це скоріше умовність, адже він любитель без спеціальної освіти і наукового ступеня.

Проте захоплення Джейсона велике – він навіть придбав 405 га так званої “формації Моррісона”. Це шар осадових порід, який уторився 156—146 млн років тому. Локація відома численними скам’янілостями древніх організмів.

На 45-річчя чоловік із друзями зібрався біля свого будинку, який знаходиться на “формації Моррісона”. Друзі спитали його – то чого ж ти хочеш на День народження. На що Джейсон відповів – знайти ще одного динозавра.

Ну, сказали друзі, ходімо шукати. І вони пішли просто на прогулянку “динозаврячим клондайком”. За якийсь час Джейсон помітив закам’янілу стегнову кістку, що стирчала із скелі.

Джейсон Купер під час розкопок Апекса. Фото: Jason Cooper

“Ми роздивилися. Мій друг знайшов кілька хребців. І я сказав – боже-ж-мій, цей День народження стає справді чудовим”, – пригадує Джейсон.

Назбиравши усі кістки, які могли, друзі вкрили їх захисним шаром гіпсу, загорнули у мішковину та повантажили на трейлер. Потім привезли додому і почали звільняти закам’ялі кістки від порід, в які вони були занурені. Для цього використовували піскоструй, пневматичні зубила та потужні мікроскопи.

Джейсон назвав свого стегозавра Апекс – тобто “Вершина”. Тому що він був явно найбільшим і найпотужнішим серед тогочасних місцевих видів.

Тепер Джейсон збирається продати його на аукціоні Sotheby’s. Вартість оцінюють у $4 млн – $6 млн. Хоча, звісно, науковці таким рішенням невдоволені.

Джейсон заспокоює критиків, каже – багатії зазвичай купують собі скелети, милуються ними кілька років, а потім передають науковцям.

Те, що скелет на 70% повний – це дивовижа для динозавра. Особливо для такого великого, як стегозавр. Хоча, “повний скелет” – твердження дуже неоднозначне. Ще ніхто ніколи не знаходив на 100% цілого динозавра, кажуть аукціоністка Кассандра Хаттон, яка керує продажем.

Примітно, що Апекс, скоріш за все, помер своєю смертю. На кістках не виявили пошкоджень. Лише нижні хребці зрослися з тазом, що є результатом артриту.

Скелет Апекса планують продати у липні.

Як повідомляло BitukMedia, Національний музей Шотландії розповів, що міжнародна команда палеонтологів вперше виявила рідкісний повний скелет диноцефалозавра. Рештки 5-метрового водного ящера знайшли у китайській провінції Ґуйчжоу. Через довгу шию науковці називають його “драконом”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі