Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Усе “за веганом” – одесит разом із косметичним гігантом створює унікальну “штучну шкіру”

Важливо

Косметичний бренд L’Oreal створює унікальну “штучну шкіру”. Вона зможе відчувати дотик. А крім того розробка допоможе відмовитися від тестування на тваринах, що зробить косметику етичною. Також винахід має застосування у медицині. У розробці бере участь одесит, а нині співробітник американського Університету в Орегоні Євген Ляшенко.

Про це повідомляє New York Post.

Косметичний гігант розповів про свої розробки минулого тижня на конференції Viva Technology  у французькому Парижі.

Шкіру виготовляють за допомогою 3D-біопринтера. “Штучна шкіра” зможе відтворювати захворювання шкіри та різні її стани, як-то екзема, акне, засмага та стан ран, що загоюються.

Розробка відбувається у співпраці із американським Університетом Орегону. Для науковців важливим стане саме “сенсорний відгук”, тобто, як шкіра реагує на той чи інший дотик.

Компанія не тестує косметику на тваринах із 1989-го. Для цього використовувала “штучну шкіру”. Тепер вирішили вийти на інший рівень.

Синтетичну шкіру виготовляють за допомогою техніки, яка називається melt electrowriting (MEW). Це техніка 3D-принтингу на нано-рівні. Вона створює кілька шарів “пластикових каркасів” – структуру із тонких ниток, виготовлених за допомогою 3D-принтера. Вони містять культивовані у лабораторії клітини, розділені мембранами. Це робить структуру схожою на людську шкіру.

“Це перший випадок, коли шкіру відтворили повністю, по всій товщині, використовуючи різні типи клітин, розділених мембраною”, – каже співробітник Університету Оргегону одесит Євген Ляшенко.

Жодна інша “штучна шкіра” не має таких шарів і не є на стільки схожою на природу, підкреслює він.

Раніше “штучну шкіру” виготовляли за 21-35 днів, але створену Євгеном та його колегами можна надрукувати за 18 днів.

Звісно, “штучну шкіру” можна буде використовувати і в медицині – пересаджувати її пацієнтам, які мають опіки чи великі рани.

Що ж до Євгена, то він вивчав нанотехнології та хімічну інженерію в Іспанії – в Університеті Ровіри і Вержилі (Антоній Ровіра і Вержилі був головою каталонського парламенту у вигнанні) та Каталонському інституті енергетичних досліджень.

Під час навчання запатентував новий метод швидкісного 3D-друку.  До лабораторії Dalton Lab, яка займається розробкою інноваційної “штучної шкіри” Євгне долучився у 2021 році.

Як повідомляло BitukMedia, український стартап A.D.A.M. відкрив у Польщі пункт для 3D-біодруку імплантатів. Їх будуть встановлювати громадянам України, які постаждали під час війни з росією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі