Site icon Bituk Media

Історія, розказана черепами: стародавні єгиптяни намагалися лікувати рак

Фото - Tondini, Isidro, Camarós, 2024

Вчені вивчили два незвичайні черепи і виявили на них ознаки раку, який намагалися лікувати стародавні єгиптяни. Нове відкриття дає унікальні свідчення про методи боротьби з цим онкозахворюванням у давнину.

Про це розповідає EuroNews.

Палеопатологи давно цікавляться останками стародавніх єгиптян. Вивчаючи тисячолітні кістки, вченим іноді вдається дізнатися про методи лікування, які практикували медики задовго до Гіппократа. Стародавні єгиптяни відомі своїми передовими медичними знаннями: вони вміли лікувати хвороби, обробляти рани, виготовляти протези і навіть пломбувати зуби. Проте їхні здібності в лікуванні раку були обмежені, хоча вони, можливо, й намагалися це зробити.

Для вивчення ролі раку у стародавніх суспільствах дослідники проаналізували артефвкти – два черепи з Даквортської колекції Кембриджського університету. Один череп, датований періодом між 2687 та 2345 роками до нашої ери, належав чоловікові віком 30-35 років. Інший, датований 663-343 роками до нашої ери, належав жінці старше 50 років.

Чоловічий череп мав ознаки сильного руйнування тканин, викликаного новоутворенням, а також численні дрібні метастатичні ураження. Примітно, що дослідники виявили сліди порізів навколо цих уражень. Це свідчить про можливе хірургічне втручання. “Ми здивувалися, помітивши ці мітки, які дозволяють припустити, що стародавні єгиптяни могли намагатися лікувати рак хірургічним шляхом”, – пишуть вчені.

На жіночому черепі також було велике ракове ураження, що зруйнувало кістку. Це говорить про присутність раку в давнину. І це попри відсутність сучасних факторів, таких як спосіб життя та канцерогени навколишнього середовища, які збільшують поширеність онкології сьогодні, зазначили вчені.

Крім того, на жіночому черепі знайшли сліди двох травми. Одна, як припускають, стала результатом удару гострою зброєю. Ця знахідка незвичайна, оскільки більшість насильницьких ушкоджень у стародавніх останках знаходять на чоловічих тілах. “Це порушує питання про роль жінок у тогочасних конфліктах”, – пишуть вчені. Тому дослідники схильні вважати, що жінка “отримала якесь лікування і в результаті вижила”.

Згідно з дослідженням, череп E270, датований між 664 і 343 роками до нашої ери, належав жінці, якій було щонайменше 50 років. Фото – Tondini, Isidro, Camarós

До фінальних висновків ще далеко, проте вчені кажуть, що їхня робота закладає “обнадійливу основу для майбутніх досліджень у галузі палеоонкології, але потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, як стародавні суспільства справлялися з раком”.

Як розповідало раніше BitukMedia, 13-річний хлопчик з Бельгії став першою у світі дитиною, якій вдалося цілковито одужати від раку – гліоми стовбура головного мозку. Це один з найважчих та агресивних видів раку. Лукас – єдиний з семи пацієнтів вилікувався повністю.