Site icon Bituk Media

Качкодзьоб+єхидна: вчені виявили стародавнього “єхиднапа”

Ілюстрація - Peter Shouten

Австралійські дослідники знайшли свідчення існування найстарішого відомого качкодзьоба і нового виду, що отримав назву “єхіднапус”. Живучи на Зеленому континенті близько 100 млн років тому, він анатомічно був подібний до качкодзьоба, а також мав риси, які більше нагадують єхидну.

Про це повідомляє EurekAlert.

Сучасна Австралія є оплотом однопрохідних тварин (яйцекладів) – качкодзьоба та єхидни. Однак нове дослідження показує, що цих видів було більше.

Вчені виявили химерну істоту під назвою “єхиднап”, яка, на їхню думку, бродила по Австралії в доісторичні часи. Скам’янілі фрагменти однопрохідних знайшли на території нинішнього австралійського родовища опалів у Лайтнінг-Рідж близько 25 років тому. Вони довго лежали в Австралійському музеї, поки на рештки не звернув увагу професор Тім Фланнері.

Науковці почали їх досліджувати. Деякі з кісток належали вже виявленому Steropodon galmani – нижчому, більш кремезному та зубатішому предку качкодзьоба.

Однак інші скам’янілості виявилися незнайомими для науки. Вони мали такі комбінації особливостей, яких ніколи раніше не бачили у живих або викопних однопрохідних тварин. Виявилося, що рештки належать трьом новим видам і датуються 102-96,6 млн років тому.

Одну з нововідкритих тварин вчені назвали Opalius splendens або “єхиднапус”. Новий вид отримав це ім’я за схожість з качкодзьобом та єхидною, які є єдиними яйцекладними ссавцями у світі. Другий новий вид – Parvopalus clytiei – був крихітним наземним ссавцем. Третій – Dharragarra aurora – був “напрочуд схожим на сучасного качкодзьоба”.

Вчені стверджують, що у давнину на території Лайтнінг-Рідж був вологий ліс, який межував із внутрішнім морем. Там було шість видів однопрохідних.

Команда дослідників стверджує, що це вказує на те, що колись в Австралії була “доба однопрохідних”, коли неймовірно рідкісний ряд тварин був у великій кількості та домінував.

“Вони (рештки – ред.) показують світові, що задовго до того, як Австралія стала країною сумчастих ссавців, це був край пухнастих яйцекладів – однопрохідних. Схоже, що 100 млн років тому у Лайтнінг-Рідж було більше однопрохідних, ніж будь-де на Землі в минулому чи сьогоденні”, – зазначила співавторка дослідження Елізабет Сміт. “Це як відкриття абсолютно нової цивілізації”, — додав провідний автор, професор Тім Фланнері.

Як розповідало раніше BitukMedia, австрійський винороб Андреас Пернерсторфер із села Ґобельсбурґ випадково знайшов кістки у своєму винному погребі. Археологи, які прибули на місце, називають відкриття сенсаційним – рештки належать як мінімум трьом різним мамонтам.