П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хтось був надто п’яним – науковці не можуть розшифрувати “нісенітницю” на кам’яній плиті

Важливо

Англієць Джон Адамс із маленького села Норбері в графстві Шропшир найняв будівельників зробити ремонт у будинку. Працівники знайшли старовинну кам’яну плиту – їй до 200 років. Написи на ній виконані івритом, але абсолютно позбавлені сенсу, кажуть науковці.

Про це повідомляє ВВС.

Про знахідку у будинку Джонна стало відомо, коли він запостив фото у соцмережах та попросив допомогти із перекладом.

Чоловік розповів, що будинок, де він живе, колись був пабом. І поцікавився, чи міг плиту загубити якийсь єврейський церковник. Плиту виявили разом із купою всякого мотлоху, як то монети, пістолетні кульки та вікторіанські щипці для завивки.

Голова кафедри івриту та юдаїки в Університетському коледжі Лондона Лілі Кан каже, що спочатку разом із колегами сприйняла плиту за надгробний камінь. Але при більш детальному вивченні вони зрозуміли, що слова не мають жодного сенсу.

Скрижалі 100-200 років, і текст на ній написаний однозначно єврейським алфавітом, каже Кан.

“Але сенсу у цих письменах нема не лише на ївриті, а і на ідіші, і на арамійській мові – на усіх мовах, які євреї записували своїми знаками”, – каже науковиця.

Вона припускає, що хтось, хто знав єврейську мову, був просто надто п’яним після посиденьок у пабі, коли робив написи. Або ж це просто була колись декорація до релігійної вистави, яку ставили у сусідній церкві.

Тож, якщо плита грала роль скрижалі Моїсея, то не було значення, що на ній написано – люди все рівно не розуміли івриту.

Адамс каже, що спочатку злякався – не завжди на території будинку знаходиш могильну плиту. Але версія про п’яного монаха чоловіку подобається.

Раніше BitukMedia повідомляло, що двоє бельгійців – 80-річний Рафаель де Теммерман та його син Герт раптово виявили у своєму будинку загублений артефакт із давньоримського міста Помпеї. Різьблені камені прикрашали їхні сходи протягом 50 років.

А у селі Кривчик на Хмельниччині у вбиральні психоневрологічного інтернату під штукатуркою знайшли унікальну плиту із османською письменністю. Медичний заклад знаходиться у палаці Крупенських XVII-XIX ст.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі