Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Присвята загиблому воїну: українка втретє піднялася на Еверест і встановила рекорд

Важливо

Альпіністка Тоня Самойлова стала першою українською жінкою, яка піднялась на два восьмитисячники за одну добу – Еверест та Лхоцзе. Водночас вона стала першою жінкою в історії українського альпінізму, яка тричі змогла підняти прапор України на вершину найвищої гори світу.

Про це вона написала в Instagram.

“35 днів експедиції, 65 годин без сну, хвороба на COVID, несподіваний штормовий вітер до 80 км/год на висоті 7900 метрів”, – йдеться у дописі.

“Підготовка до цієї експедиції була надзвичайно складною, а саме сходження ускладнювалося коронавірусом, який я підхопила напередодні. Проте ці труднощі ніщо у порівнянні з великою місією, яка випала мені – нести на вершину Евересту прапор України в ім’я кожного, хто сьогодні бореться заради миру та свободи”, – поділилася Антоніна Самойлова одразу після сходження.

 

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Допис, поширений Antonina Samoilova | TRAVELING and HIGH GOALS (@tonya.samoilova)

Траверс – так в альпінізмі називають проходження двох або більше вершин за одну експедицію. Через екстремальні умови, шалену висоту і технічні труднощі це завдання вважається надзвичайно складним. Антоніна розпочала свою експедицію 17 квітня, щоб зробити траверс Еверест – Лхоцзе (8516 м, четверта за висотою гора у світі, – ред.). Однак невдовзі альпіністка почала відчувати перші симптоми хвороби COVID і вимушена була повернутися на лікування до Катманду.  

“У мене був сильний страх, що після хвороби я фізично не зможу піднятися на два поспіль восьмитисячники  і моя експедиція зірветься через стан здоров’я”, – розповідає українська альпіністка.

21 травня о 4-й годині ранку Антоніна Самойлова вийшла з третього табору, щоб здійснити історичне сходження. Тоня розповідає, що сил її надавала підтримка близьких та друзів. Наприклад, її підтримував непальський альпініст Камі Ріта, який встановлював свій власний рекорд – 30-те сходження на вершину світу. Альпіністи навіть розглядали можливість зійти на Еверест разом, але Тоня дісталась вершини на годину раніше за Камі.

22 травня Тоня підняла український прапор на вершині, де було написано: Still fighting for freedom. Тим самим альпіністка нагадала світові, що українці все ще борються за свою свободу.

Своє сходження Тоня присвятила загиблому воїну Грянику Олександру, який все життя мріяв зійти на Еверест. Альпіністка підняла його фото на вершину і зробила світлину, аби закарбувати цей момент назавжди.

Як розповідало раніше BitukMedia, волонтерка Всеукраїнського благодійного Фонду “Ми всі з України” Алевтина Ковальчук піднялася на вершину найвищого у світі вулкана — чилійський Охос-дель-Саладо. Його висота – 6891 м. Там розгорнула стяг України та прапори військових підрозділів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі