П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

А не зловживайте: створили ложку, яка надає їжі солоний присмак (ВІДЕО)

Важливо


Вчені з Університету Мейдзі в Японії розробили електричну ложку, яка впливає на смакові рецептори язика. Вона здатна робити прісну їжу солоною. Вчені вважають, що новий гаджет допоможе контролювати споживання солі. Тим більше, що до скорочення споживання солі в Європі закликає ВООЗ.

Про це повідомляє Daily Mail.

Ефект досягається за рахунок проходження слабкого електричного поля від ложки, що концентрує молекули іонів натрію на язиці та посилює відчуття солоності їжі.

Автори приладу вважають, що таким чином вдасться скоротити споживання солі. У середньому кожен японець з’їдає в день 10 г солі – це вдвічі перевищує рекомендовану кількість, встановлену ВООЗ.

“Японцям загалом необхідно скоротити споживання солі, але іноді буває важко відмовитись від того, що ми звикли їсти. Саме це спонукало нас розробити цю електричну ложку”, – розповів дослідник компанії-розробника Kirin Ай Сато.

Презентація ложки відбулася 20 травня. Гаджет вже надійшов в онлайн-продаж в Японії за ціною 127 доларів. Поки партія складає лише 200 ложок. Продажі за кордоном розпочнуться наступного року.

Раніше цього місяця Всесвітня організація охорони здоров’я закликала до скорочення споживання солі для запобігання серцево-судинним захворюванням.

У новому звіті організація зазначає, що щорічно на серцево-судинні захворювання припадає 42,5% смертей. Щодня від них помирають 10 тис. людей. В чоловіків ризик зіткнутися з цією проблемою у 2,5 вищий, ніж серед в жінок.

Майже чверть усіх смертельних випадків в Європі припадає на гіпертонію. Це найвищі показники, порівняно з іншими регіонами світу. Гіпертонія, як правило, протікає без симптомів і може призводити до інфарктів та інсультів.

Експерти ВООЗ вважають, що жителі європейських країн споживають надто багато солі. Це може бути причиною підвищеного ризику серцево-судинних захворювань. Максимум щоденного споживання солі за рекомендаціями ВООЗ становить 5 грамів. При цьому в 51 з 53 європейських країн цей показник виявляється перевищеним. Зокрема сіллю зловживають відвідувачі фастфудів.

Доповідь пропонує комплексний підхід для боротьби з проблемою. Експерти вважають, що реалізація політики, спрямованої на скорочення споживання солі на 25%, могла б до 2030 року врятувати 900 тис. життів.

Як розповідало раніше BitukMedia, у селі Молодкове на Івано-Франківщині магазинну сіль майже не використовують. Мешканці мають власне джерело, із якого видобувають сіль. Про нього існує містична легенда.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі