Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Людина з Хітри”: норвежець, що жив 4000 років тому, постав на повний зріст

Важливо

У 1916 році на острові Хітра в Норвегії археологи знайшли останки скелета людини віком чотири тисячі років. Тепер, через понад століття, антропологи представили портрет того самого чоловіка кам’яної доби.

Про це розповідає Norwegian SciTech News.

Кілька людських кісток виявили серед піску та каміння під час ремонту дороги на острові Хітра (Hitra). Як пізніше з’ясували вчені, кістки належали 25-річному чоловікові, який помер наприкінці кам’яної доби.

Поряд з останками знайшли кинджал і нарукавник. Останній – то довгастий шматок кістки з двома отворами, який кріпили до зап’ястя руки з луком. Так зап’ясток захищали від удару тятиви під час стрільби. Все це навело вчених на думку, що чоловік був воїном. Але як саме загинув?

Знайдений “нарукавник”. Фото – Jenny Kalseth

Археологи впевнені – чоловік потонув. На момент його смерті рівень моря був на 12,5 м вищим, ніж сьогодні, і місце знахідки мало бути на глибині 4 м. Щоправда, не зрозуміло, як саме він потонув — у ході бойових дій чи нещасного випадку.

Археологи вказують, що далекий предок жив “у дуже неспокійний період”. За твердженням вчених, практично до кінця кам’яної доби більшість людей жили як мисливці-збирачі, і тільки в її останні роки на півночі Європи почали займатися сільським господарством. А сталось це, як вважають фахівці норвезького Музею природної історії та археології, завдяки мігрантам, які прибували до Скандинавії за великими земельними ділянками. І майбутні селяни були готові відвойовувати поля у місцевих.

Кістки “Людини з Хітри”. Фото – Ole Bjørn Pedersen

А от тепер на основі кількох факторів вдалось відтворити зовнішній вигляд “людини з Хітри”. Вимірювання скелета вказують на те, що його зріст міг становити приблизно 169 сантиметрів. Вік встановили за зношенням зубів. А аналіз ДНК низки інших людей того ж періоду зі схожою ДНК дозволив дійти висновку, що це був блакитноокий блондин.

Фото – Åge Hojem

Більше подробиць про нього археологи зможуть розповісти після завершення аналізу ДНК норвежця. Цим зараз і займаються у Центрі геогенетики Фонду Лундбека при Копенгагенському університеті.

Як розповідало раніше BitukMedia, новий докладний генетичний аналіз показав, як крижана мумія Етці виглядала за життя. Йдеться про добре збережене тіло людини, що загинула в Альпах 5300 років тому. Раніше художники зображали його зі світлою шкірою та довгим волоссям і, як виявилось, сильно помилялись.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі