Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Я, синтетика – мікропластик знайшли у чоловічих репродуктивних органах

Важливо

Науковці із американського Університету Нью-Мексико у Альбукерке знайшли 12 різних видів мікропластику у чоловічих тестикулах. Дослідження проводили над померлими чоловіками віком від 16 до 88 років. І кількість пластику у цих людських органах втричі перевищила той рівень, що у собак.

Про це повідомляє CNN.

“Часточки пластику часто мають нанорозмір, зазвичай менше половини мікрона в довжину і приблизно від 20 до 200 нанометрів у ширину,” — каже токсиколог Метью Кемпен, співавтор дослідження, опублікованого 15 травня в журналі Toxicological Sciences.

На вигляд вони як маленькі уламки дуже, дуже старих пластмас, додає науковець.

Науковці досліджували тестикули 23 різних пацієнтів віком від 16 до 88. Потім порівняли ті 12 видів пластмас із зразками із 48 собачих тестикул.

“Кількість мікропластикових часточок і типів пластмас у людських яєчках були втричі вищі, ніж у собак, які їдять з підлоги,” — сказав Кемпен.

Найбільше в обох видів було поліетилену. Наступним за “популярністю” був ПВХ, який до того ж може включати фталати та важкі метали.

“Це дійсно змушує замислитися над тим, що ми вносимо у свій організм,” – додає науковець.

Загалом же до людського тіла потрапляє чимало синтетичних речовин. Вони просочуються на молекулярному рівні у клітини і заважають роботі ендокринної системи. До таких речовин належать бісфеноли, фталати, антипірени, пер- та поліфторалкільні речовини (ПФАС), а також важкі метали, які становлять загрозу, хоч і не є пластиком.

ПФАС, наприклад, використовуються з 1940-х років для виготовлення широкого спектра стійких до плям, водостійких і протипригарних споживчих товарів.

Потрапляючи до тестикул та геніталій, мікропластик призводить до вад у розвитку статевних і репродуктивних функцій, а також до жіночого безпліддя та зниження кількості сперматозоїдів, кажуть науковці.

Як повідомляло BitukMedia, мікрочасточки пластику у тканинах серця пацієнта вперше в історії знайшли китайські лікарі в окрузі Анжен, Пекін. Вони досліджували тканини 15 осіб, які перенесли операції на серці – і знайшли там дев’ять типів пластику.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі