Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стресостійкість – то не про них: на Київщині за добу врятували двох косуль (ВІДЕО)

Важливо

За добу зооволонтерам на Київщині довелось двічі рятувати косуль. Одна з тварин була покусана собаками, іншу збив автомобіль. Косулі – надзвичайно вразливі тварини. Іх в жодному разі не можна забирати з природи, особливо якщо нема спеціальних умов утримання, застерігають фахівці.

Про це пише Центр порятунку диких тварин. 

На гарячу лінію 303 надійшов виклик з міста Ковалівка Київської області про травмовану косулю, яка застрягла в огорожі та її покусали собаки. Небайдужі люди визволили тварину та забрали її до дому. Місцевий ветеринар зробив знеболювальні уколи, але косуля не підводилась та не могла рухатись, – розповіли зооволонтери.

Прибувши на місце, вони побачили самця косулі, який лежав та ні на що не реагував. Після перевірки виявилось, що його кістки цілі. Рани від покусів собак були не критичними. А відсутність реакції була викликана станом шоку, оскільки косулі дуже стресонестійкі тварини.

“Насправді повезло, що він не міг піднятися. Тому що якби спробував – 100% вбився в тих умовах або поламався. Ми забрали його, знайшли чудове місце неподалік і почали процес його реанімації із цього стану. Через деякий час нам вдалося поставити його на ноги і він благополучно поскакав до свого дому. А ми змучені та щасливі від результату поїхали допомагати іншим тваринам!”, – йдеться у повідомленні Центру.

В другому випадку під опіку фахівців Центру порятунку диких тварин потрапив ще один самець косулі. Тварину збила автівка. Її доправили до Ветеринарної клініки Інни Васильковської “добрі люди разом з поліцією”.

“Наші лікарі виявили важку черепно-мозкову травму та зламані 9 ребер. Це як раз той випадок, коли потрібно косулю забирати, щоб надати 1 шанс із 100 на одужання. Це вкрай складний випадок, де шанси на одужання дуже малі, але ми вирішили не здаватися. Ми відчуваємо відповідальність перед цією беззахисною твариною і хочемо надати їй шанс на життя. Лікарі вже зробили все можливе, надавши необхідну допомогу. Тепер ми спробуємо поборотись за його життя”, – пишуть в Центрі.

Зооволонтери застерігають, що косулі – надзвичайно вразливі тварини. Їх в жодному разі не можна забирати з природи, особливо якщо нема спеціальних умов утримання. “Тому що як тільки косуля зможе піднятися – вона розіб’ється від стресу. Косулі дуже стресонестійки. Також для диких косуль мають бути спеціальні умови перевезення, інакще вони часто не переживають цей стрес і гинуть не від заданих травм, а через порушення травлення від стресу”.

Як розповідало раніше BitukMedia, у столичному парку “Голосіївський” волонтери повернули у довкілля майже 300 реабілітованих кажанів. Охочі кияни могли погодувати тварин та допомогти випустити їх.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі