Понеділок, 20 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пахни як мураха: знайдено новий спосіб відлякування кліщів

Важливо

Аби відлякати кліщів, туристи повинні пахнути … мурахами. Канадські дослідники зʼясували, що хімічні речовини, які виділяють мурахи, відлякують кліщів. Вони сподіваються, що це відкриття допоможе знайти нові способи захисту від комах, які поширюють хворобу Лайма. Кажуть, новий засіб діє безвідмовно, тому що ґрунтується на еволюційному страху.

Про це розповідає Zmescience.

Канадські біологи розробили новий метод захисту від споконвічного весняного лиха — укусів кліщів. Вони створили “біологічну зброю” проти цих небезпечних кровососів, засновану на мурашиних феромонах. Дослідження опубліковано у журналі Королівської спілки відкритої науки.

Кліщі є переносниками багатьох небезпечних захворювань, зокрема енцефаліту та бореліозу (хвороба Лайма). Попри обробку міських та паркових територій, носіння закритого одягу та використання засобів від комах на природі, кліщі залишаються серйозною проблемою: вони на диво живучі та невловимі, активно розмножуються, через зміни клімату їхній період активності стає довшим. Тому наука шукає нові засоби захисту.

У недавньому дослідженні автори запропонували використовувати проти кліщів тих, хто на них полює, — мурах. Вчені припускали, що кліщі в ході еволюції навчилися уникати своїх ворогів, а отже, вони повинні мати спосіб відстежувати появу мурах.

“Ми вирішили придивитись до мурах, тому що вони соціальні комахи та використовують величезний спектр феромонів для спілкування один з одним. Вони хімічно шумні”, – пояснила Клер Гудінг, біолог, співробітниця лабораторії Гриса в Університеті Саймона Фрейзера.

Спочатку дослідники взяли справжні феромони мурах та забруднили ними експериментальні поверхні. Спостереження підтвердили, що кліщі справді уникали таких місць. Потім команда разом з колегами-хіміками виявила різні речовини у феромонах мурах, щоб з’ясувати, які саме відлякують кліщів. Газова хроматографія і мас-спектрометрія допомогли визначити кілька сполук з мурашиної отрути та залози Дюфура, які, діючи в поєднанні, давали потрібний ефект.

Дослідники використали хімікати, щоб відтворити ці сполуки синтетичним шляхом, та випробували їх. Експерименти показали, що кліщі боялися синтезованих феромонів так само, як і натуральних. Успіх випробувань означає, що отриману речовину можна виробляти та використовувати як репелент проти кліщів. У вигляді спрею його можна наноситися на шкіру, одяг або предмети. Наприклад, на доріжки у парку – щоб кліщі трималися подалі від пішохідних зон.

Автори нового засобу вже подали заявку на патент, але поки що невідомо, коли продукт може з’явитися у продажу. Експерти зазначають, що цей підхід біологічної боротьби з паразитами відкриває нові можливості: у майбутньому вчені можуть знаходити інші вразливі місця кліщів та інших шкідників, аби впливати на них екологічними методами, без агресивних пестицидів.

Як розповідало раніше BitukMedia, японська компанія з виробництва пестицидів Earth Corporation провела “церемонію трансцендентності”. Йдеться про церемонію на згадку про комах, які пожертвували своїм життям заради науки і досліджень. В компанії вважають, що жертви комах не є марними, оскільки вони допомагають захистити людей від небезпечних шкідників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі