Понеділок, 20 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зібрана до купи: знайдено 1000-річну чашу з п’ятикутною зіркою

Важливо

Під час розкопок у центрі Ізраїлю археологи знайшли круглу керамічну чашу з п’ятикутною зіркою всередині. Знахідка датується IX-X століттями нашої ери. Посудина була розбита ще в Середньовіччі, але її намагалися відремонтувати.

Про це розповідає Heritage Daily.

В ізраїльському регіоні Бернер знайшли миску із зображенням п’ятикутної зірки. Вона датується періодом Аббасидів, коли територія сучасного Ізраїлю входила у володіння Фатімідського халіфату, середньовічної шиїтсько-ісмаїлітської держави, що простягається від Леванту до атлантичного узбережжя Північної Африки.

Як вважають вчені, покрита глазур’ю чаша, на внутрішній поверхні якої зеленим пігментом намальована пентаграма, була розбита ще в давнину, але її полагодили – просвердлили отвори і скріпили уламки металевим або свинцевим дротом. Цей факт може свідчити про те значення, яке надавав посудині її власник, можливо саме через зображений на ній символ.

Пентаграма – стародавній магічний символ – зустрічається в багатьох культурах та релігіях. Найстародавніші зображення п’ятикутної зірки були знайдені на руїнах держав Міжріччя. Цей символ використовували шумери, вавилоняни, стародавні єгиптяни, стародавні греки. Пентаграма могла символізувати захист від злих сил, царську владу, богів, потойбічний світ. У Середньовіччі саме символ пентаграми в єврейських та ісламських джерелах називали “печаткою царя Соломона”. Пізніше, у XVII столітті, ця назва перейшла на гексаграму (шісткутну зірку), або “Зірку Давида”.

Як розповідало раніше BitukMedia, таємничу ханаанську арку та вузькі підземні коридори, що ведуть до неї та від неї, виявила міжнародна група вчених, яка веде розкопки на археологічній пам’ятці Тель-Шимрон на півночі Ізраїлю. Дослідники не знають призначення споруди віком близько 3800 років. Вони також не розуміють, чому її засипали невдовзі після будівництва.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі