Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Львівщині прикордонники знайшли у багажнику легковика скрипку Страдіварі

Важливо

28-річна уродженка Львова намагалася провезти через українсько-польський кордон скрипку Страдіварі. Цей інструмент був виготовлений 1713 року. Скрипку вилучили та передали на експертизу.

Про це повідомили у Державній прикордонній службі.

За словами прикордонників, ситуація трапилася у пункті пропуску “Краківець”. Жінка перетинала кордон на легковому автомобілі Ford.

Під час заїзду на територію пункту пропуску жінка обрала смугу “зелений коридор”, засвідчивши цим відсутність у неї товарів, які підпадають під обмеження або заборони. “Жінка повідомила, що переміщує особисті речі. Виходячи з аналізу та оцінки ризиків, легковик скерували на додаткову перевірку”, – йдеться у повідомленні.

Перевіряючи автівку, у багажному відділі митники знайшли скрипку Antonius Stradivarius, датовану 1713-м роком. На інструменті стоїть клеймо славетного італійського майстра з Кремони Антоніо Страдіварі.

Знахідку вилучили та передали на експертизу – вона може бути культурною та історичною цінністю.

Це не перша спроба перевезти оригінальний музичний інструмент за кордон. Минулого року подібний випадок виявили на Одещині – скрипку везли до Болгарії. При цьому громадянин України не мав при собі потрібних документів для цього.

За своє життя Антоніо Страдіварі (1644-1737) за різними оцінками створив від тисячі до трьох тисяч інструментів. З тисяч інструментів, виготовлених Страдіварі, сьогодні відомо про близько 600.

Рекорд для Страдіварі на аукціоні було встановлено в 2011 році в Лондоні. Тоді скрипка під назвою “Леді Блант”, яка, як стверджують, належала леді Енн Блант, онуці поета лорда Байрона, була продана за 15,9 млн доларів.

А у 2014 році інший Stradivarius, чия аукціонна ціна була встановлена на рівні щонайменше 45 млн доларів, не був проданий.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські митники врятували від незаконного вивезення скам’янілості, яким 400 млн років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі