П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські митники врятували від незаконного вивезення скам’янілості, яким 400 млн років

Важливо

Українські митники завадили незаконному вивезенню із України палеонтологічних знахідок – панцирів риб, зцементованого краба та молюска. Їх знайшли в районі Дністра та намагалися незаконно переслати поштою до Тайваню.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Контрабандисти відправили посилку із Тернополя. Її затримали київські митники – їх підозру викликали камені дивної форми. Тож їх скерували до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи», Всередині виявилися зцементований краб, віком 20 млн років, панцирі риб та молюски, які, скоріш за все, знайшли на Поділлі біля Дністра.

Експерти виявили, що рештки є плитками червоного пісковику із раннього девону, який належати до геологічного періоду палеозойської ери.

Усі фото – Київська митниця/Facebook

Це панцирі риб Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом Daira speciose та черепашкою червоного молюска Halyotis sp.

Геологічний вік трьох з них (дністровська серія) становить близько 400 млн років, а двох інших, краба та молюска – 10-20 млн років, кажуть митники.

Виявлені археологічні знахідки мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина, тому їх рекомендують внести до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України.

Як розповідало BitukMedia, американські палеонтологи відкрили новий вид акул. Аналіз показав, що зуби з маленькими голчастими іклами не належали жодному з відомих видів доісторичних хижих риб. Припускають, що ці риби мешкали у світовому океані 65 млн років тому. Саме вони стали головними хижаками після вимирання динозаврів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі