Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Собаки можуть визначити рівень ПТСР за диханням людини

Важливо

Науковці навчили собак розрізняти рівень ПТСР у людей за диханням людини. Тварини можуть відчувати леткі органічні компоненти у потоках повітря, які виходять із ніздрів. Але не усі собаки на таке здатні.

Про це повідомляє Sky News.

Відповідне дослідження науковці опублікували у виданні Frontiers in Allergy. Дослідженням керувала Лаура Кііроджа з кафедри психології та неврології Університету Далхаузі в Канаді.

Деякі леткі органічні сполуки пов’язані зі стресом. Їх змогли виявити золотистий ретривер на ім’я Айві та німецька вівчарка на ім’я Каллі, які взяли участь у тестах.

У дослідженні брали участь 26 людей, більше з половини з яких мали ПТСР. Їх просили дихати у медичну маску, коли згадували про травмуючі події.

Із 25 тренованих собак лише Айві та Каллі змогли визначити леткі речовини, які сигналізують про стрес. Науковці сміються, що це все через непомірний апетит до ласощів, якими кормили піддослідних собак. Тож ці двоє нюхали маски із особливою ретельністю, аби отримати винагороду.

Однак, собаки у своїх “наукових пошуках” спиралися на різні підходи. Айві більше реагувала на продукти рееакції нервових клітин на гормони із групи “бийся або біжи”.

Каллі була орієнтована на складну нейроендокринну систему, залучену у відповідь організму на стрес, яка пов’язана з гормоном кортизолом.

Як повідомляло BitukMedia, dчені з Університету штату Огайо створили точну 3D-модель нюхових структур кішки. Вона допомогла фахівцям вивчити спіральні структури органу тварини, через які проходять потоки повітря. Виявилось, що ніс вихованця працює як високотехнологічне обладнання у лабораторіях, яке використовують для хімічного аналізу складу речовини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі