Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Грузії прибрали ікону зі Сталіним після масових невдоволень

Важливо

Із тбіліського собору Святої Трійці у Грузії прибрали ікону, яка зображує “зустріч” російського диктатора Йосипа Сталіна та російської православної святої Матрони Московської. Раніше грузинська церква попросила дарувальників – антизахідну організацію “Альянс патріотів перемалювати ікону. Мовляв, вона не відповідає церковному канону. Ікона викликала протести грузинських активістів та проросійських “тітушок”.

Про це повідомляє ВВС.

Хоча ікона висить ще з восени, про неї стало масово відомо минулого місяця і з того часу почалися суперечки у громадськості. Багато хто критикував грузинську церкву за те, що вона взагалі прийняла такий подарунок.

Церква зрештою попросила дарувальників перемалювати ікону, оскільки “зустріч святої з Йосипом Сталіним не включена до канонічного тексту житія святої”. Інакше, заявили в церкві, ікону перемалюють самі.

Російська свята Матрона дійсно жила в часи Сталіна і померла у 1952-му. Але те, що російський диктатор бачився із нею у 1941-му, – лише легенда.

Тепер же ікону прибрали із храму взагалі.

Місцеві проросійські праві звинуватили активістку Ната Перадзе, що вона кидала в ікону яйця, наповнені фарбою. Тепер проросійський рух “Альт-Інфо” вимагає її затримання за образу почуттів віруючих. “Інакше у країні почнуться великі проблеми”, – кажуть кремлівські посіпаки.

Сама Ната каже, що їй погрожують вбивством. 13 січня “Альт-Інфо” влаштували масовий протест біля її будинку, обіцяли “самі виконати те, чого не виконали держава і закон”.

Грузинська організація Soviet Research Laboratory , яка вивчає спадщину радянського тоталітаризму, нагадала, що Сталіна реабілітували в росії і використовують його образ в інформаційній війні в тому числі і проти Грузії. Тим не менш, за останнє десятиліття представники SovLab нарахували 12 нових статуй Сталіна у Грузії.

Тому факту, що ікону зі Сталіним повісили у церкві, дивується і британський письменник Саймон Себаг Монтефіоре – він знімає документальний фільм “Юний Сталін” відвідав Тбілісі 16 січня.

Так, Сталін дійсно був “зіркою” церковного хору у своїй юності, каже Саймон. Але він дивується – як можна забути про те, скільки кремлівський диктатор зробив проти церкви і як він намагався “покращити” Радянський Союз, вдаючись до масових вбивств?

Як розповідало BitukMedia, подружжя кримчан Ельміра Сеіт-Ахметова і Ернест Сулейманов відкрили у столиці Польщі Варшаві кафе Krym. Заклад знаходиться перед фасадом російського посольства.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі