Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Український винахідник розробив укриття для квартири – в мережі пригадали британський аналог Другої світової

Важливо

Розробник і виробник деревопереробного обладнання Сергій Захарін, який зараз мешкає у Києві, розробив сталеву модульну конструкцію “Капсула життя”. Її, каже автор, можна встановити у квартирі та перечекати бомбардування.

Про це розповідає dev.ua.

Ідея “Капсули життя” з’явилася у чоловіка у 2015-му. Тоді думав про конструкцію, яка захищала б від обстрілів, землетрусів та слугувала сейфом для цінних речей на випадок тривалої поїздки.

“Капсула життя” — це збірна сталева конструкція, розроблена для встановлення у квартирах багатоповерхівок, приватних будинках, офісних будівлях і приміщеннях, де немає можливості встановити монолітну конструкцію. Елементи скріплюються болтами.

Поки що розробник створив укриття для трьох і шести осіб. Розмір збільшується за рахунок ширини.

Розміри “Капсули” такі:

довжина 2,1 м;
висота 2,1 м;
ширина: 1,1 м на 3 особи та 1,4 м на 6 осіб;
матеріал — сталь 5 мм;
вага 750 кг та 850 кг відповідно;
найважча деталь капсули 45 кг.

1 кв м поверхні витримує навантаження у 380 кг. “Капсула” не розрахована на пряме влучання. Здатна втримати 99% уламків та дрібних осколків (до 5 мм) у результаті падіння або розриву будь-яких боєприпасів.

Сергій рекомендує обшити конструкцію всередині мінватою та негорючим гіпсокартоном на випадок падіння “Капсули”.

“Капсулу життя” Сергій тестував двічі. Перший раз сам знаходився у конструкції. На неї скинули бетонну плиту вагою  1100 кг із висоти 9,3 м. Після цього випробування трохи заклинило двері, і Сергію довелося їх відкривати із невеликим зусиллям.

“Що я відчував там, усередині? Та нічого, грюкнуло і все. Піднявся пил стовпом. Не було ніякого страху, бо я був впевнений у міцності своєї розробки”, – розповідає чоловік.  

Під час другого випробування укриття витримало на собі вагу у 43 тонни. Так Сергій довів, що “Капсула життя” витримає, якщо обвалиться навіть цілий 16-поверховий будинок. Конструкція просіла лише на 15 мм. Коли плити зняли — вона вирівнялась до свого початкового стану.

Український письменник Радій Радутний у Facebook згадав, що у Британії подібна конструкція була під час Другої світової. Щоправда, бічні стінки робили решітчастими. Таке портативне бомбосховище роздавали безкоштовно.

“Це сховище показало себе дуже непогано. З 136 осіб, що перебували в ньому і потрапили під удар, 120 обійшлись без поранень, інші були переважно легко поранені і лише троє загинуло”, – написав Радутний.

Однак, користувачі соцмереж відзначили, що таке решітчасте укриття добре працювало в одноповерхових будинках, а не у багатоповерхівках.

Як розповідало BitukMedia, українська компанія Compass Engineering, яка займається інженерною та ІТ-інфраструктурою, створила інноваційний комплекс тепловізійного спостереження — “ЗІР Про”. Він має переваги навіть перед російськими комплексом Муром-П та вже активно використовується на фронті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі