Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Голки не на підлозі: генетики створюють ідеальну новорічну ялинку

Важливо

Струнка, пухнаста, гарна і стоятиме довго! Дослідники генетично вдосконалили ялицю Фрейзера, щоб створити ідеальну різдвяну ялинку.

Про це розповідає сайт Університету Північної Кароліни.

Ялина Фрейзера – один з найпопулярніших видів дерев у США. Вчені використали її найкращі генетичні характеристики для створення дерева, яке буде вищим, красивішим і, що важливо, скидає лише частину голочок.

Над створенням суперверсії ялини Фрейзера програма генетики різдвяних ялинок штату Північна Кароліна працює вже понад 40 років. Вчені протестували майже 30 тис. ялиць і знайшли 25 з найкращою генетикою. У 2018 році їх розмножили та посадили у шестиакровому насіннєвому саду на дослідницькій станції штату.

Фото – The Whitehill Lab at NC State

На деяких з понад тисячі дерев у саду вже з’явилися шишки, кожна з яких може містити до 100 насінин. Дослідники збирають шишки для їх вивчення. У планах відправити їх на нещодавно побудований завод з переробки насіння, аби у період з 2026 до 2028 року поширювати насіння серед заготівельників. Якщо виробники посадять генетично модифіковані дерева до 2030 року, ті зможуть надійти в продаж не раніше 2037-го.

Фото – The Whitehill Lab at NC State

Як вказують вчені, генетично покращені різдвяні ялинки будуть вищими в середньому на 30 см, їхня форма буде приємніша з естетичної точки зору. А найголовніше – вони майже не “сипляться”. Також покращені дерева ростуть швидше: доки вони досягнуть потрібної висоти, виробникам довелося б чекати 6 років, а не 8.

“Кожне дерево має конічну форму із щільними гілками, тому ми очікуємо, що їхнє потомство також зростатиме таким чином”, — пишуть вчені.

Відомо, що більшість хвойних дерев втрачає більшу кількість голок протягом 40 днів після зрізання. От ялинки Фрейзера, як стверджують американські дослідники, “не линяють” протягом кількох місяців. Завдяки роботі генетиків модифіковані дерева втратять щонайбільше 1%-2% своїх головок.

Навіть немодифікована ялиця Фрейзера ідеально підходить в якості різдвяної ялинки завдяки своїй м’якій хвої, стійкому аромату, чудовому триманню голок та міцним, але гнучким гілкам для підвішування прикрас. Ялицю Фрейзера з Північної Кароліни обирали для офіційної різдвяної ялинки Білого дому частіше за будь-який інший вид: загалом 14 разів.

Як розповідало раніше BitukMedia, в переддень новорічних свят вчені оприлюднили чергове різдвяне дослідження. Вони розповіли, як і чому ялинки розвинули свої пірамідальні форми.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі