П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виростила і вдягнула: українська дизайнерка створила сукню з грибного міцелію

Важливо

Українська дизайнерка Даша Цапенко створила сукню з лляного мережива та міцелію. В ній вона відсвяткувала своє весілля. А тепер планує у власному ательє вирощувати одяг для особливих подій.

Про це розповідає The Village.

Сукня Даші Цапенко стала поєднанням біомаси вирощеного міцелію з фрагментами лляного мережива, що утворили суцільне полотно ажурної структури. Щоб створити сукню, дизайнерка збирала вінтажне мереживо на блошиних ринках та крафтових ярмарках України.

Сукня має неоднорідну фактуру та колір від молочного до бежево-коричневого: це залежить від того, наскільки щільно проріс гриб. Необхідна щільність матеріалу залежить від того, коли матеріал виймають з поживного середовища для гриба, щоб він перестав рости.

Новітня грибна сукня виявилась стійкою до води та пляжного піску, а також є повністю біорозкладною. 

Фото – Facebook/ Atelier Dasha Tsapenko

“Суть такої речі та її цінність – в її унікальності і тимчасовості. Весілля – це емоційний момент, який хочеться прожити глибоко. Коли цей момент закінчується, його хочеться зберегти в пам’яті, а не в шафі”, – пояснює Даша Цапенко.

Власна весільна сукня дизайнерки була тестовою моделлю. Тепер Цапенко планує започаткувати власне ательє з вирощування одягу для особливих подій.

Дарина також створила одяг з льону, який був засіяний грибковими спорами. Подивитись роботи дизайнерки можна на сайті.

Дарина Цапенко – соціальна дизайнерка, перформерка та дослідниця у сфері біодизайну. Вона має ступінь магістра соціального дизайну Ейндховенської Академії Дизайну (Нідерланди). Працювала художницею в резиденції в Академії Яна Ван Айка в Маастрихті. У 2020 році отримала Bio Art and Design Award. 

Як розповідало раніше BitukMedia, естонська компанія Myceen представила абажур B-Wise, виготовлений із грибного міцелію. За текстурою вони – як штучна шкіра.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі