Site icon Bituk Media

Чому від червоного вина болить голова – науковці намагаються пояснити

Ілюстрація створена за допомогою MidJourney

Американські науковці із Університету Каліфорнії припускають, що виявили причину, чому після червоного вина болить голова. Винуватцем може бути флавоноїд та антиоксидант під назвою кверцетин. В крайньому разі, у американському вині його багато.

Про це пише ВВС.

Науковці для дослідження брали вино сорту Каберне із каліфорнійського округу Напа.

Вони кажуть – чим більше грона перебувають під сонцем, тим більше у них виробляється кверцетину. Тож чим дорожче вино, тим більше головного болю воно може принести. В середньому, більш починається через 30 хвилини після вживання навіть невеликої кількості вина.

Однак, схоже, кверцетин погано впливає на самопочуття лише у суміші із алкоголем. Цього флавоноїду багато у різних овочах і фруктах і він не викликає неприємних ефектів.

Аби довести цю гіпотезу, лишилося провести простий експеримент: взяти людей, схильних до “винного” голового болю і дати їм горілку – розчин спирту у воді. Одним дати пігулку кверцетину (його можна придбати в аптеках, як вітамін), а іншим – таблетку-плацебо.

“Дешеві сорти винограду вирощують на лозах з дуже великими кронами і великою кількістю листя, тому вони не отримують так багато сонця”, – пояснює один із дослідників Ендрю Вотерхаус.

Однак таке пояснення не влаштовує британського професора Роджера Кордера, фахівця із експерементальних методів лікування Лондонського університету королеви Марії.

Кордер наголошує, що дешеві вина навпаки – частіше викликають головний біль. Тож причиною може бути “хімія”, яку виробники додають до напоїв, припускає він.

Наприклад, причиною можуть бути сульфіти, які додають у вино у якості консервантів. У декого взагалі на них може бути алергія.

Крім того, деякі люди, які мають коріння зі Східної Азії, можуть бути нетолерантні до алкоголю – у них в організмі порушений ланцюжок розпаду етанолу, пояснює науковець.

Як повідомляло BitukMedia, французька поліція запобігла крадіжці двох вантажівок із оригінальним шампанським. Вміст кожної машини оцінють у близько 300 тис. євро.