Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Запізнився на роботу: кліматолога звільнили через його ставлення до літаків

Важливо

Вченого-кліматолога Джанлуку Гримальда звільнили через те, що він не приїхав на роботу вчасно. Чоловік відмовівся від авіаперельотів ще 10 років тому і не хотів поступатись принципами. Шлях морем з Соломонових островів, де він півроку вивчав вплив вуглецевих викидів, до його інституту в Німеччині зайняв би два місяці.

Про пише The Guardian.

Історія розпочалася у вересні. Тоді Гримальда, співробітник Кільського інституту світової економіки, отримав повідомлення про необхідність до кінця місяця прибути до Німеччини зі звітом про свою роботу в експедиції до Папуа-Нової Гвінеї в Океанії.

Вчений ще десять років тому свідомо відмовився від авіаперельотів задля зменшення кількості вуглецевих викидів. Гримальда хотів дістатися додому на поромі. Але прибуття найближчого судна до островів з подальшим курсом до Європи очікувалось лише 14 жовтня.

Виш, в якому працював кліматолог, буквально змушував його прилетіти додому літаком під загрозою усунення від роботи. Джанлука Гримальда відмовився підкоритися керівництву інституту – і його було звільнено. 11 жовтня чоловік отримав офіційне повідомлення про розірвання контракту.

Сам Гримальда не згоден з рішенням керівництва і готовий його оскаржувати. Щоправда, він визнає – з юридичної точки зору рішення інституту є правомірним.

“В умовах надзвичайної кліматичної ситуації викидати 4,9 тонни вуглекислого газу, аби якнайшвидше повернутися до Європи, неприйнятно для мене з моральної точки зору”, – пояснив Гримальда. За його оцінками, викинутий обсяг вуглекислого газу, який сприяє потеплінню клімату, приблизно дорівнює обсягу, який людина викидає за рік.

У прес-службі самого ВНЗ зазначили, що вітають ініціативи співробітників з охорони довкілля. Але в екстрених випадках, як от з Гримальда, авіаперельоти неминучі. У Кільському інституті світової економіки кажуть, що бути готові відшкодувати збитки, надавши інвестиції компанії Atmosfar, яка організує проєкти з пом’якшення вуглецевих викидів.

Гримальда, який півроку вивчав соціальні наслідки змін клімату на Бугенвілі (Папуа-Нова Гвінея), має намір повернутися до Німеччини на вантажному судні. Зворотний шлях до Європи займе у нього 45 днів.

Парникові гази, до яких належить і вуглекислий газ, є одним з основних факторів глобального потепління. Роки з 2015-го до 2022-й стали найтеплішими в історії спостережень, а середня температура на Землі стала на 1,15°C вищою за доіндустріальну. Збільшення на 1,5°C вчені вважають критичним.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені підрахували вуглецевий слід Санта-Клауса.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі