П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Звести стіну під силу кожному – в Україні створили цеглу-“лего”

Важливо

У Немирівському будівельному коледжі на Вінниччині створили лего-цеглу, які не потрібно випалювати. Винахід отримав сертифікати у Європі, а в США виділили на нього грант. Українські студенти планують спрямувати свою розробку на відбудову України.

Про це повідомляє ICTV.

Суміш складається із кар’єрного піску, цементу, пластифікатора та певної кількості води. Над її розробкою працювали три роки.

За 1 год із 25-кілограмового мішка цементу можна виробити 50 цеглин. Цеглу саджають на клей, вона має пази, які з’єднуються один із одним. Досі на будівельному ринку Європи такого виду будматеріалу не було.  

“Ми презентували наш стартап перед німецькими інвесторами на хакатоні у Києві на Всеукраїнському фестивалі інновацій. Там і переконали їх в унікальності проєкту, адже виробництво такої цегли – це швидко, дешево та екологічно”, – розповіла студентка Руслана Рибалко.

Стартап переміг у номінації “Інфраструктура та будівництво” одного із американських фондів. Гранти із США, до речі, отримали ще 24 українські проєкти.

Як розповідало BitukMedia, в Ірпені під Києвом почалося перше будівництво приватного будинку за допомогою 3D-принтера. Там оселиться родина героя Ярослава Березового, який півроку тому загинув під Бахмутом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі