Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Іспанія суттєво поповнить танковий “зоопарк” України – підсумки сьогоднішньої зустрічі

Важливо

23 лютого президент України Володимир Зеленський вдруге за війну зустрівся із прем’єром Іспанії Педро Санчесом. Той пообіцяв передати Україні 10 танків “Леопард”.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква у Facebook.

Жовква наголосив, що сьогоднішній візит Санчеса став други за час повномасштабного російського вторгнення.

“Серед ключових сигналів сьогоднішнього візиту – оголошення про готовність Іспанії надати нам 10 сучасних танків Леопард А2 та вже розпочату підготовку в Іспанії українських екіпажів для цих бойових машин. Це – вагомий внесок у “танкову коаліцію”, яка має посилити наші оборонні можливості”, – написав Жовквка.

Іспанський прем’єр заявив, що підтримує Формулу миру президента Зеленського та відповідну Резолюції Генасамблеї ООН, яку мають проголосувати сьогодні.

Візит має й іншу важливу складову. Іспанія буде головувати в Раді ЄС в другій половині 2023 року, тому говорили також про євроінтеграцію. Звіт про досягнутий прогрес України щодо імплементації семи рекомендацій Єврокомісії, які є умовою для вступу України до ЄС, розглянуть восени. Тож рішення Ради ЄС про вступ України можуть ухвалити за головування Іспанії, пояснює Жовква.

Також говорили про євроатлантичну інтеграцію та перспективи вступу України до НАТО.

Раніше німецький професор політології Андреас Хайнеманн-Грюдер, старший науковий співробітник Боннського міжнародного центру конверсії в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia розповів, що ключовою помилкою Заходу було рахуватися із думкою Кремля, що Україна – це сфера російського впливу. Але після року війни Захід усе менше боїться того, що конфлікт вийде за межі України, і стає все більш згуртованим проти росії. Навіть Китай не хоче бути вічним заручником агресивної політики кремля.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі