Site icon Bituk Media

Мечем по голові: науковці розкрили моторошне середньовічне вбивство

Фото - Stefano Ricci/Jacopo Crezzini/University of Siena

Середньовічну “справу про грубе насильство”, що сталася близько 700 років тому, розкрила дослідницька група з Італії. За словами археологів, молодика було вбито чотирма ударами мечем по голові. Його останки було знайдено ще 2006 року під час розкопок у церкві Сан-Бьяджо-ін-Чіттільо на півночі Італії.

Про це розповідає Phys. 

Радіовуглецевий аналіз знайдених останків показав, що тіло було поховано десь між XI та XIV століттями нашої ери. Дослідники також з’ясували, що останки належали чоловікові віком від 19 до 24 років. Його зріст становив 165-174 см. У новому дослідженні, опублікованому в Journal of Archaeological Science: Reports, вчені нарешті змогли з’ясувати причину його смерті. І вона виявилася досить моторошною.

Вчені з Університету Інсубрії та Університету Сієни розглянули череп чоловіка, використовуючи різні методи візуалізації – комп’ютерну томографію, тривимірну реконструкцію та цифрову 3D-мікроскопію.

Діри в черепі вказали на чотири удари мечем. Перший удар припав по дотичній праворуч – ймовірно, жертва хотіла ухилитись. Розвернувшись, чоловік намагався втекти, але отримав ще один удар по голові. Ця травма “вивела його з ладу”. Останні два сильні удари припали на потилицю, коли жертва вже лежала долілиць.

Дослідники зазначають, що на руках та передпліччях жертви немає ран. Це вказує на те, що жертва не піднімала їх, щоб захистити голову від ударів. Ймовірно, напад був швидким та несподіваним.

Чоловіка поховали перед входом до церкви – це вказує на його високий соціальний статус. Дослідники зазначають, що мотив убивства навряд чи вдасться з’ясувати.

Як розповідало раніше BitukMedia, Міжнародна група вчених дослідила останки давніх індіанців. Йдеться про мумії, які піддали 3D-томографії. І тепер відомі причини смерті кожного з трьох. Двоє з них, як виявилось, були жорстоко вбиті.