Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У світі зникають сумніви, що Росія була здатна на цілеспрямоване винищення цілого народу

Важливо

Станіслав Кульчицький
головний науковий співробітник Інституту історії  України НАН, доктор історичних наук, професор

Те, що робить сьогодні Кремль – це геноцид, як і у 1920-х і 1930-х роках. Але на відміну від часів Голодомору, ми стали єдиною і згуртованою країною. І ми переможемо.  

Якщо ми порівняємо ситуаці сьогоднішню із 1932-1933 роками, то ми побачимо, що вона зовсім інша. Тоді в Україні не було жодних організацій, які протистояли б Кремлю і кремлівській владі. Зараз українці згуртовані – при чому і завдяки Володимиру Путіну. Громадяни України у різні часи відрізнялися один від одного за релігією, за політичними поглядами, за мовою, а тепер об’єдналися у єдину державу. І це дає можливість боротися, спираючись на більш як 50 країн світу, які допомагають нам фінансами і озброєнням. В результаті цього ми за ці дев’ять місяців знищили військовий потенціал Росії. Тепер вона з відчаю кидається на інфраструктуру. А ми тримаємо удар і ми переможемо.

Україна стала російській недоімперії кісткою в горлі

Однак, те що робить Росія зараз в Україні – це геноцид. Тому що Росія складалася як імперія. Їй вдавалося не менш як 300-400 років розширювати свої території за рахунок сусідів. А Україна зараз стала російській недоімперії кісткою в горлі. Без України російська імперія повноцінною бути не може. За час, коли Україна була під Кремлем, Росія забрала у нас нашу минувшину, інтелігенцію, винищила її або радянізувала. А тепер риторика “братнього народу” не діє, Україна повертається обличчя до ЄС та НАТО. Кремль відчув, що втрачає Україну – і тоді зробив відчайдушний крок шляхом прямого військового вторгнення, аби повернути те, що, як там вважають, втратили у 1991 році.

Однак війни в Україні і її поневолення хоче не лише Кремль. Цього хоче і російський “глибинний народ”, вихований десятиліттями радянської влади в імперському дусі. Їх цікавить “упокорення” українців, яких вони не вважають окремим народом. Різниця лише в тому, що Володимир Ленін і Йосип Сталін не запускали по Україні ракети.   

Чому Голодомор – це терор проти українців

Голод 1921-22 рр.  так само, як і голод 1932-33 рр., були викликані терором влади. Але ситуація у ці періоди була різна. У 20-х роках була страшенна посуха. Кремль звернувся по допомогу до Заходу, і американська адміністрація відгукнулася. Однак Україна була перенасичена десятками повстанських загонів, які діяли проти радянської влади, тому голод в Україні замовчувався. У Кремлі розраховували, що антирадянська селянська діяльність під час голоду зникне – і так і відбулося. І лише в січні 1922 року Ленін дав можливість укласти договір із американцями про допомогу. Через те, що Кремль хотів зломити національний спротив, у 1921 році від голоду загинули близько 900 тис. українців у південних губерніях України.

У 1932-33 рр Сталін штучно зробив те, що десятиліттям раніше зробила стихія. Він вилучив усе продовольство тривалого зберігання у селян шляхом подвірних обшуків у січні 1933-го, а потім почав допомагати фуражем і насінням селянам, які зберігали здатність працювати у колгоспах. У першій половині 1933-го до 4 млн людей загинули від голоду – це лише прямі втрати. Це теж був терор голодом. В цей час тривала і фізична блокада, й інформаційна блокада пограбованих селян. Люди тікали із сіл, ішли дорогами і безсилі падали і помирали. Інформаційна блокада тривала до грудня 1987 року – до того говорити про Голодомор боялися навіть в родинах.

Росію перестали боятися

Нинішня війна Росії проти України прискорить визнання Голодомору геноцидом. До початку війни лише 27 країн його визнали таким. Більшість не визнавали, бо боялися Росії. Але зараз Росія ізольована, зараз її оголошують державою- спонсором тероризму. І зараз почалася хвиля визнання Голодомору геноцидом з боку різних держав. І я думаю, що це буде тривати і надалі. Ми повинні використовувати 90-річчя Голодомору, основні заходи до якого відбудуться в наступному році, для проведення інформаційної кампанії. Маємо чинити так же, як робили євреї щодо Голокосту.

МАємо чинити так же, як Євреї щодо голокосту

Зараз наша задача простіша, бо іноземні журналісти заполонили Україну. Зараз усі мають планшети чи телефони – і свідчення звірств росіян можна миттєво поширити по всьому світу. Тому зараз у всьому світі зникають сумніви, що Росія була здатна на цілеспрямоване винищення цілого народу.

Що буде далі з Росією? Багато хто каже, що вона розвалиться, так же само, як і Радянський Союз. Тому що РФ– це теж багатонаціональна країна. І я не бачу там опозиційних сил, які могли б переламати тоталітарний лад, який відродився у 2000-х роках. “Глибинний народ” призвичаївся до тоталітаризму, до того, що держава має обслуговувати його, а він має коритися. В результаті відродилася тоталітарна система, хоч і з іншими зовнішніми ознаками – тоталітаризм лівого типу. Тому Росії буде дуже погано у 2023 році і надалі.

росії буде дуже погано у 2023 році і надалі

Для нас визнання Голодомору геноцидом буде моральним задоволенням. Однак ми маємо побороти рештки сумнівів щодо Росії у собі. Верховна Рада визнала Голодомор геноцидом тільки у 2006 році. Треба було стільки часу, щоб осмислити радянську минувшину і викорінити її з голів наших депутатів. І досі у нас серед населення і в політикумі є люди, які ще сумніваються.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі