П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нас 8 мільярдів! ООН знає, що чекає на планету в найближчі десятиліття (ВІДЕО)

Важливо

Населення Землі перевалило за 8 мільярдів людей. Лічильник на сайті Worldometers.info зафіксував цю позначку у вівторок, 15 листопада, рівно о 10:00 за Києвом. Кількість населення буде зростати і далі. Але не всюди.

Інформація розміщена на сайті ООН.

В організації зазначають, що основний приріст населення до цієї позначки забезпечило демографічне зростання в Азії. Ще майже на 400 млн людей побільшало населення в Африці. Серед країн найбільшим вкладником названа Індія – вона приросла на 177 млн людей. У Китаю ще плюс 73 млн, при цьому там у майбутньому прогнозується зниження чисельності. На третьому місці — Нігерія, а основний приріст до восьми мільярдів забезпечили десять країн.

При цьому внесок Європи названо негативним через скорочення чисельності населення цієї частини світу.

За словами генсека ООН Антоніу Гутерріша, населення Землі збільшується насамперед завдяки досягненням сучасної медицини.

“Це привід відсвяткувати нашу різноманітність, визнати нашу загальну людяність і захопитися досягненнями в галузі охорони здоров’я, які збільшили тривалість життя та суттєво знизили рівень материнської та дитячої смертності”, – наголосив Антоніу Гутерріш.

Наразі населення світу зростає найповільнішими темпами з 1950 року. А ковидний 2020-й скоротив населення на цілий відсоток, нагадали в Організації Об’єднаних Націй.

От які актуальні на сьогодні прогнози ООН. 2030 року нас стане 8,5 млрд, а ще через двадцять років — 9,7 млрд 2050 року. Пік припаде на 2080-х роки — на той час на планеті буде близько 10,4 млрд людей. На цьому рівні населення залишиться до кінця XXI століття, а далі вчені поки що не заглядають.

За даними ООН, у найближчі 28 років (до середини століття) населення 61 країни скоротиться на один відсоток або навіть більше. Це  станеться через стабільно низьку народжуваність та еміграцію.

Попереду планети всієї зараз країни Азії та Африки. Там найбільша у світі народжуваність, а отже, саме там відбувається найактивніший приріст населення Землі. В ООН виділяють – Демократичну Республіку Конго, Єгипет, Ефіопію, Індію, Нігерію, Пакистан, Філіппіни і Танзанію. У цих восьми державах з’явиться на світ половина всіх немовлят, які народяться на Землі з 2022 до 2050 року. Загалом левову частку приросту населення забезпечать країни Африки на південь від Сахари.

А от Китаю в цьому переліку немає. Третя за площею країна світу здає позиції і, може бути, скоро поступиться пальмою першості Індії. У листопаді 2022 року в Китаї проживає 1,452 млрд людей, а в Індії – 1,412. У березні цього року в Мережі навіть поширилося повідомлення про те, що індійці нібито вже випередили китайців, досягнувши 1,32 млрд осіб проти 1,29. Це викликало хвилю обурення у Піднебесній. І це при тому, що керівництво країни вже давно бореться за зниження народжуваності.

Візуалізація – visualcapitalist.com

А тепер про тривалість життя. У доковідному 2019 році показник становив рекордні 72,8 року. Це на цілих дев’ять років більше, ніж 1990-го. Хоча в ООН і підкреслюють, що не всі країни можуть похвалитися великою кількістю довгожителів.

Потім пандемія зменшила середні цифри світу до 71 року. Проте на середину цього століття показник обіцяє піднятися до 77,2. Вже зараз багатьом країнам варто замислитись, як реформувати охорону здоров’я у зв’язку з великою кількістю людей похилого віку, нагадують в ООН.

Як повідомляло раніше BitukMedia, з моменту появи перших людей в Африці понад 2 млн років тому населення світу постійно, хоч і з невеликими паузами, зростало. Це дозволяє говорити про основні віхи зростання чисельності населення Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі