Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Нам своє робити. Не буде такого, що вони вийдуть і скажуть: “Все, Донбас ваш, Крим ваш!” – Ростислав Смірнов

Важливо

Мобілізація росіян – хороший подарунок для України. Вона пришвидшить негативні процеси всередині країни і дасть росії відчути болісний ефект санкцій. Велике значення має не кількість вояків, а озброєння. А з ним в росії, схоже, проблеми.

Такі думки у студії BitukMedia висловив радник Міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов.

Він вказує, що в мобілізації росіян є погана і добра сторони. І водночас називає її  “надзвичано хорошим подарунком для України”.

“Подекуди бувають моменти, коли не знаєш, що стане тим останнім сірником, що дасть іскру. Але він не буває просто так, він має накопичувальний ефект. І цей накопичувальний ефект зараз забезпечує перемоги ЗСУ на фронті, забезпечує невдоволення росіян економічним станом. А санкції запрацюють ще сильніше, бо  цей інструмент немає короткотривалого ефекту”.

Найголовнішою, на думку Ростислава Смірнова, буде заборона на перевезення нафти морем, яка запрацює у грудні. Через неї росія зазнає величезних фінансових втрат. А ще відчутнішими стануть санкції, які забороняють портам Заходу приймати російську нафту.

Смірнов впевнений, що в усій цій “композиції” мобілізація зіграє ключову роль. “Бо всі ці умовно мобілізовані повертатимуться додому “двохсотими”, “трьохсотими”. І це буде вже інша історія. Й їх повернеться ще більше, бо є різниця між кадровими військовими і мобілізованими. Дуже часто це люди без підготовки”.

Але й говорити про те, що для України додаткова мобілізація в росії нічого не змінить, Смірнов вважає неправильним. Він вказує на важливу роль озброєнь: “Нинішня війна має інший характер – береш не кількістю, а чим ти воюєш”. 

Радник Міністра внутрішніх справ вказує на проблеми з озброєнням в російській армії. Останнім часом зменшились обстріли з установок РСЗВ з радіусом дії 100-110 км, бо ці боєприпаси закінчуються. По території України вже набагато менше прилітає, але прилітає в прифронтові міста. В росіян закінчуються ракети дальнього радіусу дії.

Час тут грає на нас, – зауважує Смірнов. “Важливий момент номер один – озброєння, з яким вони будуть воювати. Ключова історія на деокупованих територіях – це та техніка, яку вони залишають. Вони можуть відводити свої сили, вони можуть тікати, але якщо їм нема на що потім ту армію посадити, чим їх озброїти, то вони нічого не варті”. 

Звільнення наших територій – головне завдання на сьогодні. Перемовин бути не може, каже Смірнов. “З Путіним нема про що говорити. І це не тому, що ми не хочемо миру, ми хочемо. Але ми повинні розуміти, що будь які територіальні поступки зараз – це просто заморожування конфлікту на певний час і потім знов все спочатку”.

“Ми або закриваємо це питання і до нього не повертаємось, або не закриваємо і все одно до нього повертаємось. Не буде такого, що вони вийдуть і скажуть: “Все, Донбас ваш, Крим ваш!”, – каже Смірнов.

На його переконання, “після всіх людських втрат, після всього, що ми пережили, після Бучі, Кременчука, Ізюму, говорити про будь-які перемовини абсолютно недоречно”.

Раніше у колонці для BitukMedia головний консультант відділу військової та військово-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков написав про можливі наслідки вибуху на Кримському мосту. На його думку, головним залишається питання, чи буде використовуватися його залізничне полотно. І це питання поки відкрите. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі