П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стоїть питання не про національний інтерес, а про існування людства взагалі – Ястребова

Важливо

Можлива аварія на ЗАЕС – це загроза світового рівня. ЇЇ наслідки можуть бути катастрофічними не тільки для України, а й для людства в цілому.

Про це у колонці для BitukMedia написала юрист, правозахисник, адвокат Віра Ястребова.

Вона сподівається, що візит представників Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізьку АЕС щось у безпековому сенсі змінить. “Але ми розуміємо, що російська федерація дуже важко піддається прозорим зрозумілим процедурам міжнародного рівня”, – зауважує Ястребова. 

За її словами, перебування на атомній електростанції спостерігачів МАГАТЕ вселяє віру в те, що на ситуацію вдасться вплинути. Хоча “російська федерація робить усе, щоб свої злочини приховати або звинуватити в них самих жертв”.

Персонал Запорізької АЕС, який залишається працювати під дулами автоматів, теж є заручниками терористів, – наголошує правозахисниця. Йдеться про людей, які “не можуть розпоряджатися своїм життям, вони в постійному страху за своє оточення, за своїх близьких”.

Пише Ястребова й про російську катівню “Енергетик”, яка існує у підвалах ЗАЕС. Такі місця були у Донецьку та Луганську. Про такі катівні було відомо ще з часів Чеченської кампанії. “Мені здається, що росіяни отримують задоволення від того, що про них кажуть, що вони – некеровані”, – зауважує Віра Ястребова.

Нинішню ситуацію на ЗАЕС вона вважає загрозливою, бо “це не рівень політико-дипломатичних відносин. Це рівень “ОПГ”, яке захопило ядерний об’єкт і погрожує вивести його з ладу”.

“Порушення прав людини, її незаконне утримання, катування – це одне, – наголошує правозахисниця, – а інше – це загроза світового рівня від можливої аварії, що може мати  катастрофічні наслідки”. Стоїть питання не про національний інтерес, а про існування  людства взагалі. 

Раніше у колонці для BitukMedia доктор економічних наук та футуролог Андрій Длігач написав, що після перемоги Україна стикнеться з багатьма викликами. Одним з них стане мультикультурність. Вона зробить Україну більш привабливою для інвесторів, зокрема з країн Азії та Африки. І, як результат, українські цінності ширитимуться світом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі