Site icon Bituk Media

Я не вірю, що війна триватиме десятиліттями – Маринович

Фото: Генштаб ЗСУ

Війна не триватиме десятиліттями. На обрії події, які радикально змінять усю нинішню геополітичну картину. Так було і напередодні здобуття Україною незалежності.

Таку думку у колонці для BitukMedia висловив член-засновник правозахисної Української Гельсінської групи, проректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович.

“Я не вірю, що війна триватиме десятиліттями. Зараз усі процеси йдуть прискорено. Я очікую подій, які радикально змінять усю геополітичну картину, яку ми маємо сьогодні”, – написав філософ. 

В якості прикладу радикальної зміни він наводить референдуми 1991 року. “На першому референдумі за новий союз 17 березня 70% українців тоді проголосували «за». І я в паніці думав – ну невже Україна добровільно запихне свою шию у цю петлю? А потім несподівано стався путч”, – згадує Маринович.

За його словами, путч 1991 року змінив  абсолютно все – передусім настрої і розклад сил. “І першого грудня ми мали зовсім інше голосування – за незалежність України. Тож, будуть реалізуватись не тільки ті плани, які є на столах путіна, Байдена чи Зеленського, а й ті, які є у Господа Бога”, – впевнений український філософ і правозахисник.

У колонці для BitukMedia Мирослав Маринович також написав, що Україна зараз сильніше за будь-які інші країни долучається до розпаду росії. Він неминучий, але може бути небезпечним. Захід міг би подбати, щоб розпад росії був контрольованим, але він поки не готовий до цього.