П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чим так корисна гра з ляльками для дітей — дослідження університету Кардіффа

Важливо

Гра з ляльками розвиває в дітей соціальні навички й емпатію та заохочує їх більше говорити про думки та емоції інших – це виявили дослідники з Університету Кардіффа.

Відповідне дослідження опублікували в журналі Developmental Science, повідомило The Guardian.

У дослідженні взяли участь 33 хлопчиків і дівчаток віком від 4 до 8 років. Їм дали колекцію ляльок Барбі та аксесуари, як-от машина швидкої допомоги або кінь.

Дітей залишили гратися самих, але науковці спостерігали за їхньою мовою і встановили спеціальні ковпачки, які відстежували активність мозку.

Дослідження показало, що під час гри з ляльками діти більше говорили про думки та емоції інших — це показник соціального розуміння дітей.

Вони також частіше зверталися до ляльок від другої особи, водночас до персонажів на екрані комп’ютера — здебільшого від третьої особи. Різниці між хлопчиками та дівчатками не спостерігалося.

Крім того, коли діти говорили так, ніби їхні ляльки мають думки й почуття, у них була підвищена активність в області мозку, яка бере участь у розвитку соціальних та емоційних навичок.

«Гіпотеза про те, що гра з ляльками дозволяє маленьким дітям сприймати погляди іншого, навіть якщо той інший є неживим, здається дуже розумною. Це дослідження є хорошим підтвердженням гіпотези», — сказав науковець-педагог Гарвардської вищої школи Бенджамін Марделл.

Він додав, що результати мають бути актуальні для будь-якої рольової іграшки, а не лише Барбі. За його словами, це може бути будь-який предмет, у який дитина може вкласти почуття іншого — наприклад опудало, рукавичка, яка розмовляє з нею, чи навіть уявний друг.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі