Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Будьмо гідними батьками!”: в Україні стартував унікальний проект “Право на сім’ю”

Важливо

В Україні розпочався унікальний проєкт порятунку дітей від соціального сирітства, що охопить одразу 5 країн (Албанія, Білорусь, Вірменія, Північна Македонія та Україна). Він має надати новий стимул реформі інтернатних закладів – допомогти створити такі умови, аби діти виховувалися у сім’ях, а не в інтернатах.

Про це в ексклюзивному коментарі BitukMedia розповіли організатори проекту.

“Відсоток влаштування дітей – сиріт та позбавлених батьківського піклування у сімейні форми виховання – зростає, але при цьому є тенденція до зменшення кількості прийомних сімей”, – відзначила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Проєкт “Право на сім’ю” в Україні охопить 3 області – Київську, Луганську та  Запорізьку.  Ці регіони автори проєкту обрали не випадково:  на Луганщині сім’ї – найвразливіші,  тут, як зауважили автори ініціативи: “є стійка тенденція, коли від дітей відмовляються одразу після народження – дається взнаки складна соціально-економічна ситуація у прифронтовій зоні”.

Ситуація по Україні загалом – теж невтішна.

“Ми проаналізували цифри із початку реформи, 2017-ого року. І цифри на липень 2021-ого року. То таких дітей у закладах стало більше, а не менше. І ми задалися питанням – які це діти: чи це сироти які мають порушення розвитку і їх не можна влаштувати у сімейні форми? Ні, там є велика частка дітей, які мають батьків і влаштовані за заявою батьків. А значить на місцевому рівні родині не допомогли вийти зі складних сімейних обставин” – констатувала начальник Управління з дотримання прав дитини та сім’ї Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини Олена Чорна.

Проект працюватиме три з половиною роки – до середини 2025-го. У результаті це має стати поштовхом для реформи інтернатної системи (деінституціалізації), аби допомогти вразливим сім’ям долати складі обставини, щоб діти лишалися і виховувалися у родинах, а не потрапляли до закладів.

Ініціативу “Право на сім’ю” реалізовуватиме міжнародна благодійна організація СОС Дитячі Містечка Україна за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Фото презентації міжнародного проєкту для збереження дітей у родинах “Право на сім’ю”

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі