Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У середньому в українському стартапі працює шестеро людей, – ексклюзивне дослідження

Важливо

За останні три роки було не менше шести стартап-компаній з оціночною вартістю в мільярд доларів. Ця тенденція свідчить про загальний розвиток стартап-екосистеми в Україні та її потенціал загалом. Про це свідчать результати дослідження Polish-Ukrainian Startup Bridge (PUSB) та польського аналітичного центру ProVision Solutions, яке було проведено за підтримки Українського фонду стартапів.

Мета дослідження – з’ясувати нинішній стан стартапів та надати їм необхідну допомогу в подальшому розвитку. Результатами вивченого ексклюзивно поділилися з BitukMedia, найважливіше далі в матеріалі.

Стартапи, які взяли участь в опитуванні, засновані в 16 областях України, 55,1% з них родом з Київської області. Харківська та Львівська області також є важливими точками на стартап-мапі України. Менш як 4,5% опитаних підприємств мають головні офіси в містах з населенням до 100 000 осіб.

Polish-Ukrainian Startup Bridg

Більшість стартапів працюють у галузях, пов’язаних із розробкою нових технологій та програмного забезпечення. Так, клієнти більшості стартапів – малі та середні компанії, а також приватні особи. 12% підприємств пропонують послуги B2A для місцевої адміністрації і 8,9% – для центральної адміністрації.

Polish-Ukrainian Startup Bridg

У 20% стартапах постійно працюють лише 3 людини. У найбільших проектах працює 46 осіб. У середньому в українському стартапі на постійній основі працює шестеро спеціалістів.

Polish-Ukrainian Startup Bridg

Майже 25% усіх підприємств, які брали участь в опитуванні, не мають встановленої організаційно-правової форми. Однак третина з них з’явилися у 2021 році.

Найбільша ж кількість стартапів обирають форму товариства з обмеженою відповідальністю або діють легально як ФОП. Іншою важливою категорією є підприємства, організовані у формі командитних товариств.

Polish-Ukrainian Startup Bridg

Таке дослідження про українську стартап-індустрію проводиться вперше, яке містить детальний аналіз усіх проблем, з якими стикаються в цьому напрямку. За словами керівника проекту Polish-Ukrainian Startup Bridge Лукаша Вавака, відповідні дослідження планується й далі проводити протягом наступних двох років.

“Українська стартап-сцена відносно молода і дуже динамічно розвивається. Це підтверджує, зокрема, ініціювання у 2019 році Українського фонду стартапів, розвиток бізнес-інкубаторів у великих ІТ-компаніях, таких як Sigma Software Labs, а також щорічна динаміка зросту кількості стартапів на ринку”, – зауважив Лукаш Вавак.

Опитування проводилося у листопаді та грудні 2021 року за методом опитування CAWI. Під час реалізації були отримані відповіді від 158 представників українських стартапів.

Партнерами програми Polish-Ukrainian Startup Bridge (PUSB) є Український фонд стартапів (USF) та Варшавська фондова біржа (WSE).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі