П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Літальна тарілка таки існує: стартап зі США здійснив перший тестовий політ

Важливо

Американський стартап Zeva здійснив перший тестовий політ аеротаксі з електричним вертикальним зльотом і посадкою (eVTOL) Zero. Випробування завершилось успішно.

Про це повідомила пресслужба компанії.

Прототип аеротаксі Zero представили у листопаді 2021 року. Компанія вже випробовувала зависання апарата у повітрі та імітацію керування на низьких швидкостях. У січні відбувся перший тестовий безпілотний політ.

Апарат підіймався угору, зависав у повітрі та виконував декілька маневрів перед приземленням. За задумом, Zero буде злітати та сідати вертикально, але після зльоту він змінюватиме положення на горизонтальне. Тож людина буде летіти головою вперед та обличчям вниз. Під час першого польоту апарат не переходить до горизонтального положення.

Попри те, що політ вниз обличчям може видатися незручним, у Zeva називають переваги своєї технології. Так, їхній апарат не більший за мотоцикл, тож він потребуватиме небагато місця для паркування.

Апарат призначений лише для однієї людини. Тож проста та невелика конструкція має забезпечити швидкий політ. Розробники очікують, що Zero буде розганятися до 257 км/год. Без дозаряду він зможе летіти до 80 км.

Компанія продовжить тестові польоти. Проте коли розпочнуть випробування за участю людини в апараті — невідомо. Очікується, що вже навесні 2022 року апарат буде доступний для попереднього замовлення. Покупці мають внести 5 тисяч доларів авансу, а повна ціна буде приблизно 250 тисяч доларів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі