Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українці викупили занедбаний палац на Львівщині та самостійно відновили його (ФОТО)

Важливо

У селі Підгірці на Львівщині три родини викупили занедбаний палац Яблоновських-Бруницьких із дендропарком площею 8 га, аби відновити його власними силами.

Про це повідомило видання “Твоє місто”.

“Занедбаний у радянські часи і в перші роки незалежності палац Яблоновських-Бруницьких зараз переживає період відновлення. Викупили і вдихнули у нього нове життя три родини”, – ідеться в описі.

Палац у Підгірцях не має статусу державної пам’ятки, проте є пам’яткою місцевого значення. Це й дозволило сім’ям приватизувати будівлю.

Реставрацією будівлі зайнялися три сім’ї – Герга, Берник, Онишкевич. Двоє з них є жителями цього села, третя родина зі Львова. Саме вони придбали палац, який перебував у вкрай занедбаному стані.

“Хоча палац до нашого придбання перебував у приватній власності, він був у жалюгідному стані – просто руїни. Не було ні вікон, ні дверей, дах обвалився, дерев’яні балки понищені, перекриття між поверхами майже не було, на даху росли триметрові дерева, які ми викорчовували. Усюди – грибок”, – розповіла співвласниця будівлі Світлана Герга.

ФБ сторінка Підгорецький палац

Зберегти автентичність допомагають антикварні магазини та місцеві мешканці, які приносять необхідні речі для облаштування та декору палацу. Світлин, які б демонстрували яким був первісний інтер’єр палацу, немає, тож власники надихаються іншими історичними спорудами.

ФБ сторінка Підгорецький палац
ФБ сторінка Підгорецький палац
ФБ сторінка Підгорецький палац

Поряд із палацом розташовується дендропарк площею понад 8 гектарів, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва XVIII століття. У парку ростуть рідкісні породи дерев та рослин – буки, клени, модрини, ялиці, платани. Також на території розміщуються грабова алея, літня ротонда і ставок.

ФБ сторінка Підгорецький палац

З осені 2021 року палац приймає відвідувачів, потрапити можна за попереднім дзвінком за телефоном 097 143 84 08. Фіксованої ціни за вхід немає – можна зробити внесок у скриньку біля входу або відправитись на екскурсію, кошти з якої витратять на облаштування парку.

ФБ сторінка Підгорецький палац

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі