Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

10 найпозитивніших подій 2021 року в Україні

Важливо

Коли щодня вишуковуєш позитивні новини і розповідаєш читачам, що варто лише озирнутися, як можна натрапити на щось добре і світле, то складно з усього переліку новин обрати щось найбільш позитивне. Але BitukMedia спробувало визначити 10 найпозитивніших подій 2021 року в Україні. І трошки в світі. 

1. У січні 2021 року в Україні набула чинності норма Закону про мову. Так звучить офіційно, а простими словами це означає, що у сферах надання послуг, у бізнесі і у торгівлі громадян повинні обслуговувати українською мовою. Українською повинні не тільки спілкуватися з клієнтами, а й надавати інформацію у цінниках, інструкціях, технічних характеристиках. З 16 липня всі концерти, шоу-програми, культурно-мистецькі, розважальні, видовищні заходи мають проводитися державною мовою. 

2. Наприкінці лютого в Україні розпочалася вакцинація від COVID-19. Перше щеплення зробили препаратом AstraZeneca. А вже з 2 липня почали впроваджувати COVID-сертифікати. У застосунку «Дія» можна отримати внутрішній та міжнародний документ про вакцинацію, у сімейного лікаря ‒ паперовий сертифікат.

вакцинація

3. 6 лютого виповнилося 25 років дослідницькій полярній станції “Академік Вернадський”. 25 років тому британська станція “Фарадей” перейшла у власність українських вчених, і з тих пір щорічно сюди відправляються дослідники, щоб продовжувати вимірювання і вивчення Антарктиди у всіх її проявах.  19 квітня — на станції “Академік Вернадський” розпочала роботу XXVI Українська антарктична експедиція.

Станція “Академіка Вернадського”, вид з вікна станції

4. Євробачення “наробило шуму”. Пісня комусь подобалася, комусь ні, але те, що український гурт Go-A став фаворитами в Роттердамі, змушувало об’єднуватися і вболівати за Україну. На 65-му пісенному конкурсі Євробачення-2021 гурт Go-A з Піснею “Шум” виборов п’яте місце. За підсумками глядацького голосування гурт посів друге місце (267 балів), а голосування національних журі дало йому дев’яте місце (97 балів). Перемогу ж здобула Італія – рок-гурт Måneskin з піснею Zitti E Buoni. Але й вони називали своїми улюбленцями українців та навіть навчилися співати веснянок від  Go-A.

Go-A на Євробаченні. Фото: НТА

Пісня “Шум” просто підірвала Spotify, очоливши чарти майже десятки країн. Офіційно трек Шум – найпопулярніший україномовний трек на майданчику. У підсумку він посів перше місце в рейтингу світових трендів у Spotify. Також “Шум” став першою україномовною піснею, що потрапила до глобального рейтингу Billboard.

5. 28 червня почалися багатонаціональні військові навчання «Сі Бриз» (Sea Breeze) 2021. Це були наймасштабніші навчання за понад 20 років. У них взяли участь 31 держава-учасниця, загалом було задіяно близько 30 кораблів, катерів і суден, до 30 літаків і вертольотів, до 3000 особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки. Під час навчань відпрацьовували різні бойові сценарії, зокрема, зіткнення десантних кораблів, маневри на суші, водолазні операції, морські операції з перехоплення, протиповітряну оборону, взаємодія в ході спеціальних операцій, протичовнову активність, а також пошуково-рятувальні операції.

«Сі Бриз» (Sea Breeze) фото Арміяinform

6. 22 серпня 2021 року. До Києва із триденним візитом прибув Вселенський патріарх Варфоломій. Просто неба, біля Собору святої Софії Київської Вселенський Патріарх Варфоломій та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершили урочисту Божественну літургію. Під час відправи молилися зо 15 тисяч духовенства і вірян. Після літургії Його Всесвятість відвідав Святу Софію, де підніс молитву за Україну та її народ.

Варфоломій

7. Напередодні Дня Незалежності у Києві відбувся саміт Кримської платформи за участю представників 46 країн світу. Під час заходу підписали спільну декларацію щодо деокупації Криму, яка передбачає невизнання незаконної анексії півострова Російською Федерацією та зобов’язання розглянути додаткові дипломатичні, політичні, обмежувальні санкції щодо Росії у разі подальшої агресії.

В ухваленій учасниками саміту декларації метою “Кримської платформи” визначається “мирне припинення тимчасової окупації” Російською Федерацією території Криму та “відновлення контролю України над цією територією в повній відповідності з міжнародним правом”.

Кримська платформа

Постійну роботу нового консультаційно-координаційного формату забезпечить спеціальний офіс, який 23 серпня відкрили у Києві. Такі представництва мають відкритися й в інших країнах.

8. 24 серпня 2021 року в Україні відзначили тридцяту річницю відновлення Незалежності. Офіційне святкування відбулось на Майдані Незалежності й Хрещатику, де вперше з 2018 року пройшли колони військових, техніка і авіація. Уперше в параді взяли участь поліцейські, а також собаки прикордонників.

День Незалежності, фото Прямий канал

5 мільярдів 400 мільйонів гривень цього року спрямували на підготовку та відзначення Дня Незалежності. За інформацією Міністерства фінансів, ці кошти, окрім урочистих заходів, витратили на модернізацію 6 регіональних аеропортів, розбудову євроколії Київ-Львів-Скнилів, завершення будівництва лікувально-діагностичного комплексу “Охматдит”. 

9. 30 років святкувала не лише наша країна, а й армія. Цього року у міжнародному рейтингу армій Global Firepower 2021 ЗСУ вперше посіли 25 місце з-поміж 140 країн світу. Серед країн Європи — за потужністю українська армія сьома після Франції, Великої Британії, Італії, Німеччини, Іспанії та Польщі. 

Військовослужбовці під час параду у Сєвєродонецьку. Фото: 06452.com.ua

Також, цього року 26 жовтня на Донбасі вперше застосували безпілотників Bayraktar проти проросійських бойовиків. У штабі операції Об’єднаних сил заявили, що обстріл був здійснений у відповідь на артилерійські удари бойовиків по українських позиціях. І хоча Туреччина, де виробляють Bayraktar, попросила не називати використані в Україні дрони “турецькими”, Київ розраховує у 2022 році придбати ще більше цього озброєння і, можливо, конструювати їх в Україні.

10. 26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама під час розгляду по суті справи про приналежність колекції так званого “скіфського золота” розпорядився передати предмети назад Україні. З листопада 2014 року експонати виставки зберігаються в сховищі музею Алларда Пірсона, де експонувалися з 6 лютого до 31 серпня того року. У цей час Росія анексувала Крим. Після закінчення виставки музей заявив, що утримуватиметься від повернення експонатів будь-якій стороні до отримання компетентного судового або арбітражного рішення або до досягнення згоди між Києвом і Кримом щодо питання, куди мають повернутися експонати. 

“скіфське золото”, фото Європейська правда

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі