Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чи знаєте ви, як святкують Різдво та Новий рік у різних країнах світу?

Важливо

Поліна Дьоміна
Студентка Університету Сучасних Знань.

Новий рік та Різдво – найулюбленіші, найважливіші та найсвітліші свята року, яких з нетерпінням чекають і діти, і дорослі.  У кожній країні існують свої традиції та звичаї їхнього святкування. Спеціально для читачів BitukMedia ми зробили огляд найпопулярніших традицій святкування. Цікаво?

США

styler.rbc.ua

А ви знали у чому найголовніша відмінність нас українців від американців? А про те, що у них різдвяна ялинка, а у нас новорічна? Різдво в Америці, як і в Західній Європі щороку відзначається 25 грудня. Це свято одне з найулюбленіших у країні. І до нього починають готуватися ще з осені. І це абсолютно приголомшливо, тому що його атмосфера відчувається у всьому: красиво оформлені вулиці та будинки, очікування Санти та подарунків, багатство смаколиків на урочистому столі. Усі мешканці ретельно готуються до Різдва, навколо співаються різдвяні пісні та купуються презенти. У цей період жертвується найбільша кількість коштів, іграшок, товарів та іншого.

Різдво в США – це домашнє свято, і всі члени родини обмінюються подарунками саме на Різдво, а не на Новий Рік. При цьому подарунки розкриваються вранці після пробудження. До Нового року ставляться досить спокійно. Загалом це свято більше для молодого покоління з гучними вечірками. Найчастіше святковий стіл готується лише на Різдво. Прикмети “як зустрінеш новий рік – так його і проведеш” немає. Коли годинник б’є 12 – по телевізору в прямому ефірі демонструється головна площа мегаполісу та люди можуть спостерігати, як спускається кришталева куля або зірка по будівлі у такт курантам. Ялинки люблять встановлювати живі, але і красуні штучного походження також користуються популярністю.

Франція

vsitury.com.ua

Різдво у Франції відзначається як сімейне свято, тому гучних нічних гулянь у ніч проти 25 грудня не буває.  Новий рік – свято для друзів, і всі разом запускають і милуються феєрверками. Діти в деяких французьких провінціях чекають на прихід Пера Ноеля двічі: спочатку 6 грудня, коли він приносить їм невеликі подаруночки, а потім на Різдво – з подарунками. 

Новорічний стіл у Франції багатий і різноманітний.  Тут є і копчений окіст, і дичина, і салати, і випічка, і фрукти.  Звичайно, неможливо уявити будь-яке свято в цій країні без вина та сиру.  Проте у різних регіонах Франції існують  свої кулінарні традиції.  Так, наприклад, на півдні головною стравою буде гусак, а в Бургундії – індичка.  У Парижі віддадуть перевагу устрицям, лобстерам і паштету з гусячої печінки, який часто подається оформлений як поліно. А в Бретані обов’язково поставлять на стіл гречані коржики зі сметаною.  Прованс славиться тим, що на стіл подається тринадцять десертів за кількістю дванадцяти апостолів і Христа з ними.  Причому найбільш відомий десерт Буш де Ноель, який є тортом у вигляді поліна.

Австралія

travel.biletyplus.ru

Австралійські діти чекають на  прихід Санта Клауса на санях, щоб той залишив подарунки під ялинкою або у святкових шкарпетках. Проте Австралія для Санти — особливе місце.  Дістатись до неї нелегко, тому оленям потрібен відпочинок.  Санта залишає своїх оленів відпочивати, а сам якийсь час катається на кенгуру.

Снігу взимку в Австралії не буває. Тому один із найважливіших атрибутів Нового Року для астралійців – салюти.  Найбільша вистава – у Сіднеї над мостом Harbor Bridge.  Запуск феєрверків організовує міська влада.  У багатьох містах їх запускають двічі: о дев’ятій годині вечора та опівночі. Австралійці люблять розгулятися у свята.  Багато хто цього дня виходить гуляти на вулицю і тусується у барах із друзями.

Німеччина

vsitury.com.ua

Новий рік у Німеччині, на відміну від Різдва, прийнято святкувати не в тихому сімейному колі, а галасливо та весело, тому це свято так любить німецька молодь.  Німці цього дня збираються на вулицях, на головних площах міста, щоб запустити феєрверки та салюти або ходять до барів та клубів. Святкування Нового року в Німеччині, як і в інших європейських країнах, називають Сільвестр – на ім’я біблійного ченця-священнослужителя. Підготовка до святкування Нового року починається заздалегідь.  За декілька місяців замовляють кафе та ресторани, купують квитки у театри, запрошують друзів у гості.  З ранку і напередодні ввечері в будинку наводиться лад, на стіл виставляється святковий посуд, стелиться нова білизна. Новорічний стіл у Німеччині менш багатий.

Традиційною стравою є запечений короп, срібляста луска якого нагадує: нехай новий рік принесе більше грошей!  Проте, останнім часом господарки воліють менш клопіткі страви і все більшої популярності набуває фондю або раклет, а також закуски – нарізки сирів, шинки та різні солодощі.  Смачний пиріг або випічка доповнять та прикрасять будь-який новорічний стіл.  Фрукти – мандарини та ананас, а також всілякі десерти та морозиво подаються наостанок. Із напоїв обов’язково присутні шампанське , яким наповнюють келихи, коли годинник б’є 12.  Іншими традиційними напоями на новорічному столі є крюшон та пунш. Подарунки в Німеччині прийнято дарувати на Різдво , на тиждень раніше від Нового року.  Тому новорічної ночі подарунки ніхто не дарує, винятком є ​​невеликі сувеніри на удачу в новому році.

Іспанія

estate-spain.com

Іспанське католицьке Різдво – це домашнє свято. Для традиційного різдвяного столу в Іспанії, окрім звичайних страв, спеціально готують популярні тут кондитерські вироби: Польворон (пісочне печиво, яке готується з розсипчастою борошна, цукру, молока і горіхів) і Турон (кондитерський виріб, який готують за допомогою теплової обробки меду, цукру і очищеного смаженого мигдалю з додаванням яєчного білка). На вулицях і площах майже всіх іспанських міст  проходять традиційні різдвяні ярмарки, невід’ємною частиною кожної ярмарки є намет, де продаються глиняні фігурки, присвячені народженню Ісуса Христа.

На традиційний Новий рік 31 грудня до іспанцських будинків приходить Тато Ноель – рідний брат Санта Клауса. Новорічна ялинка- «новорічне дерево», не є обов’язковим атрибутом прикраси будинків і громадських місць. Свої будинки перед святами іспанці прикрашають фігурками Тато Ноеля, що взбирається у будинок по мотузяній драбині. У новорічну ніч, поки годинник відбиває останні дванадцять ударів у році, що минає, обов’язково треба встигнути з’їсти дванадцять виноградин і загадати бажання.

Україна

stb.ua

Новий рік  в Україні святкується  в ніч із 31 грудня на 1 січня. За традицією, більшість жителів святкують новий рік у сімейному колі. Головна ялинка країни встановлюється у Києві, на Софійській площі. Новорічні столи українців різноманітні, але невід’ємні атрибути цього свята – салати «Олів’є» та «Оселедець під шубою», м’ясний холодець. Люди готують національні страви: котлети, голубці, домашні ковбаси та запіканки.  На столах присутні й легкі закуски: тарталетки, м’ясні та сирні нарізки. Обмінюються подарунками під ялинкою, яка зазвичай є в кожному домі, прикрашена гарними ліхтариками.

Починаючи з 2017 року, Різдво Христове в Україні святкують двічі – 25 грудня (католицьке) та 7 січня (православне). Ці дні є вихідними.

Різдво – це сімейне свято, тому його споконвіку прийнято відзначати у колі рідних та сім’ї. Звичай ставити дідух досі доволі поширений в Західній Україні. Його не змогла витіснити ялинка, яка, до речі, теж доволі популярна у регіоні. У Галичині на третій день святкування Різдва прийнято було спалювати дідух. Однак, багато сімей поступово відійшли від такого святкування та стали вважати ялинку  символом свята, причому на її верхівці обов’язково повинна була бути поміщена зірка – символ Віфлеємської зірки. Напередодні світлого Різдва наступав Святий Вечір, який збирав за столом близьких та далеких родичів. З настанням Свят-вечора на столі повинні були стояти 12 пісних страв, також обов’язковою стравою була кутя. На Різдво існує звичай – помиритися з тим з ким посварився. Свято світлого народження Ісуса Христа зустрічають також з співами – колядками.

Щасливих новорічно-різдвяних свят!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі