П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Для безпеки від пожеж в Україні запустили спецсупутникову систему

Важливо

В Україні почала роботу супутникова система раннього виявлення пожеж.

Про це повідомив голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

“У квітні 2020 року на кордоні України та Білорусі почалася серйозна пожежа. Вогонь поширювався із величезною швидкістю, димом був затягнутий навіть Київ… Пізніше, аналізуючи супутникові фотографії в динаміці ми побачили, що первинних місць загоряння було близько 10. Вони розташовувалися в чітко розрахованих місцях на рівній відстані один від одного…”, – розповів він, пояснивши, важливість супутникових установок.

Так, виходячи з супутникових даних фахівці зробили висновок про те, що причиною пожеж був не просто недопалок або кинуте багаття, де смажили шашлики.

вогонь, пожежа, рятувальники, ліси, супутник
facebook.com/volodymyrtaftay

Ймовірно, це була не випадковість. Припускають, що ліс підпалили у кількох місцях, організовано. Тобто пожежу влаштували навмисне, аби створити в Україні надзвичайну ситуацію. Загалом у 2020 році в Україні трапилося 3,5 тисяч лісових пожеж на площі понад 100 тисяч га. На гасіння було витрачено сотні мільйонів, збитки перевищили 12 мільярдів гривень.

Тож, Державне космічне агентство України ввело в експлуатацію супутникову систему раннього виявлення лісових пожеж.

Як це працює?

  • Американські КА – Suomi NPP та JPSS-1 – фотографують територію України 14 разів на добу. І якщо (як тільки) виявляють так звану «теплову аномалію» – тобто пожежу – спрацьовує алгоритм раннього сповіщення.
  • Система приймає інформацію у Національний центр управління та випробувань космічних засобів, обробляє її, наносить точні координати на карту.
  • Керівники найближчих ОТГ, лісники та рятувальники вже за 30 хвилин після фіксації пожежі супутником матимуть докладні дані про загоряння, карту та зможуть почати гасіння на початкових стадіях, вберегти людські життя, майно, тварин та, власне, десятки тисяч гектарів лісу.

В інших країнах світу це завдання виконають у середньому за 3-5 годин. Точність даних – 90%. Це дуже високий показник. Система працює цілодобово. До системи вже увімкнено 14 областей (переважно південні, північні та західні). Решту регіонів під’єднають на початку 2022 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі