Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Від сьогодні в Україні діють обмеження пластикових пакетів

Важливо

З 10 грудня почне діяти перший етап обмежень закону, який має зменшити обіг пластикових пакетів на території України.

Про це повідомили на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Відтепер у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонять безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Замість них радять використовувати біорозкладні.

Проте поки все ще будуть дозволені надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. 

До порушників цієї вимоги застосовуватимуть адміністративно-господарські санкції. 

Виконувач обов’язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець вважає, що завдяки цьому закону використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. «А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля», — наголосив посадовець.

Він додав, що ця практика не є новою. За його словами, такі ж правила існують в європейських країнах, а подібні обмеження вже встановили десятки країн світу. 

Також міністерство нагадало, що не існує безкоштовних пакетів. Ціна за них закладається у вартість середнього чеку. Тобто чи бере покупець в магазині пакети, чи ні — він все одно за них сплачує. Відтепер, за словами відомства, потрібно буде платити лише за те, що справді використовується.

Стрілець також повідомив, що наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Нагадаємо, 1 червня 2021 року Верховна Рада схвалила законопроєкт про заборону розповсюджувати в Україні пластикові пакети. Його підтримали 297 депутатів. 7 червня закон підписав президент Володимир Зеленський.

Підприємства та їхні працівники відповідальні за розповсюдження пластикових пакетів. За порушення закону передбачили штрафи.

Якщо заклади харчування, торгівлі чи надання послуг впіймають на розповсюдженні пластикових пакетів, їм загрожує від 8 500 до 17 000 грн штрафу. За повторне порушення закону впродовж трьох років штраф уже буде більшим: від 17 000 грн до 34 000 грн.

Законом окремо забороняється безплатно розповсюджувати пластикові пакети. Так, деякі пластикові пакети дозволяється продавати, але вартість за такі пакети не може бути нижчою, ніж мінімальні ціни, які встановлює Кабмін.

Якщо суб’єкт господарювання порушив заборону на безоплатне розповсюдження пакетів, його можуть оштрафувати від 1 700 до 3 400 грн. За повторне порушення впродовж трьох років штраф зросте до 8 500 грн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі