П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Фотосесія планет-гігантів: Hubble закінчив тур зовнішньою Сонячною системою

Важливо

Космічний телескоп Hubble завершив свій «грандіозний тур» зовнішньою частиною Сонячної системи та надав науковцям нові чіткі зображення планет-гігантів: Юпітера, Сатурна, Урана та Нептуна.

Про це повідомили у NASA.

Зображення з цьогорічного туру Hubble стануть частиною карт кожної планети, які оновлюють щорічно. Телескоп Hubble через свою довговічність та унікальну точку для огляду дозволяє астрономам щорічно перевіряти зовнішні планети.

На відміну від скелястих планет земної групи (наприклад, Земля чи Марс), які перебувають близько до сонячного тепла, планети-гіганти Юпітер, Сатурн, Уран та Нептун складаються з холодної газоподібної мішанини з водню, гелію, аміаку, метану та води навколо щільного, дуже гарячого та компактного ядра.

Завдяки знімкам науковці відстежують постійно мінливий ландшафт та інші зміни на поверхні цих планет. Роботизовані космічні кораблі протягом останніх 50 років вже не раз надсилали фото цих планет, але їхня атмосфера постійно змінюється.

Так, науковці роблять щорічні глобальні огляди зовнішніх планет для пошуку змін у їхніх штормах, вітрах та хмарах у межах програми OPAL.

Хоча роботизовані космічні кораблі, які пролітають близько до планет, можуть робити чіткіші зображення, телескоп Hubble частіше повертається до них та дає дослідникам дані про їхню погоду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі