П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нові правила дорожнього руху: з 1 листопада набули зміни

Важливо

З 1 листопада набули чинності зміни до правил дорожнього руху, з’явилися нові дорожні знаки та розмітка.

Про це повідомив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олег Білошицький.

“Зміни здебільшого зумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів України, а саме — ДСТУ 4100:2021 та ДСТУ 2587:2021, які розроблені з урахуванням вимог Конвенції про дорожні знаки та сигнали”, – пояснив він.

Насамперед, нові правила стосуються обмеження швидкості за межами населених пунктів. З 1 листопада забороняється рухатися зі швидкістю 110 км/год, якщо елемент дороги, що відокремлює транспортні потоки протилежних напрямків, не виділено широкою суцільною лінією.

Також крім трьох загальноприйнятих типів державних доріг (міжнародні, національні та регіональні) запроваджується четвертий — територіальний.

Окрім того, багато нововведень стосуватимуться велосипедистів.Так, з’явиться визначення велосипедної доріжки та вперше вносяться поняття велосипедної смуги і велосипедного переїзду (місце перетину перехрестя доріг).

Згідно з правилами, велосипедна доріжка – доріжка з покриттям за межами проїзної частини, велосипедна смуга – смуга, призначена для руху на велосипедах у межах проїзної частини.

Велосипедисти повинні переїжджати проїзну частину по велосипедному переїзді, а у разі його відсутності – відповідно до вимог ПДР. У місцях, де рух регулюється, велосипедисти повинні керуватися сигналами регулювальника/світлофора.

Також для українців діятимуть нові діагональні пішохідні переходи.

Нові правила поширюються і на дорожні знаки, правила зупинки та стоянки. Насамперед вводяться нові заборонні знаки, наприклад, місце концентрації ДТП.

Оновлюються також інформаційно-вказівні знаки, зокрема, з’явиться знак мінімальної швидкості на різних смугах руху, платна дорога, обмеження максимальної швидкості на різних смугах руху. Нові знаки сервісу (наприклад, електрозарядні станції) та таблички до дорожніх знаків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі