Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як 12-річна дівчинка рятувала життя мами, поки чекали на швидку

Важливо

У Запорізькій області 12-річна дівчинка завдяки телефонним підказкам диспетчера клініки самостійно проводила реанімацію своїй мамі, у якої зупинилося серце. Це дозволило бригаді медиків продовжити реанімацію на місці та отримати «позитивні результати».

Про це повідомили в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини.

“До оперативно-диспетчерського управління Центру за номером “103” надійшов виклик від дівчинки 12 років з приводу того, що її мати 35 років втратила свідомість і не дихає. Диспетчер одразу направила на місце події найближчу бригаду та почала надавати рекомендації стосовно постдиспетчерської підтримки та проведення викликаючою реанімаційних заходів”, – розповіли там.

Так, диспетчер ОДУ близько 11 хвилин залишалась на зв’язку і підказувала дитині, як робити серцево-легеневу реанімацію до приїзду бригади. 

Це дозволило медикам після приїзду продовжити реанімацію самостійно та отримати позитивні результати. У важкому стані жінку госпіталізували до лікарні.

Що робити у разі зупинки серця?

Якщо потерпілий перебуває без свідомості й не дихає, потрібно розпочати серцево-легеневу реанімацію.

Для цього необхідно виконати 30 натискань на грудну клітку глибиною не менше ніж 5 сантиметрів (щонайбільше 6 сантиметрів), з частотою 100 натискань (не більше ніж 120) за хвилину.

Також бажано виконати два вдихи з використанням маски-клапана або дихальної маски. Якщо їх немає, штучне дихання можна не робити, а лише здійснювати натискання на грудну клітку. Виконання двох вдихів повинно тривати не більше ніж 5 секунд.

Так потрібно робити до приїзду швидкої допомоги.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі