П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

«ЄвроДонбас»: в Україні знімають унікальне кіно

Важливо

Українським документалістам вдалося зафільмувати сучасний окупований Донецьк.

Про це повідомило Нове українське кіно.

“Робота над фільмом триватиме до кінця осені 2021 року. Документальна стрічка «ЄвроДонбас» Корнія Грицюка націлена розвінчати радянські міфи та розказати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки”, – розповіли в пресслужбі.

Ексклюзивні кадри покажуть у стрічці «ЄвроДонбас», вихід якої у широкий прокат заплановано на 2022 рік. На кадрах – будинок Джона Юза, засновника Донецька. Особняк має велику історичну значущість, проте зараз стоїть занедбаний та майже повністю зруйнований.

Автори спілкувалися з істориками та експертами, з нащадками європейців, що брали участь у розбудові Донбасу, а також здобула унікальні архівні матеріали від кількох європейських країн: рідкісні фотокартки та документи, які підтверджують потужні європейське коріння регіону. Знімальній групі вдалося дістати такі матеріали з Британії та Бельгії, які раніше не бачив жоден українець.

Продюсерка та співсценаристка фільму Анна Паленчук родом з Києва та до початку війни ніколи не була в Донецьку. Але під час роботи над «ЄвроДонбасом» Анна наново відкрила для себе історію цього краю та цілковито нею захопилася.

Окрім Донецьку «головними героями» документального фільму стали Маріуполь, Лисичанськ, Нью-Йорк, Дружківка, Костянтинівка та їхні околиці. Робота над фільмом триває з початку 2021 року, коли були відзняті перші інтерв’ю з експертами, які допомогли в подальшому підготовчому процесі зйомок фільму та формуванні його лейтмотиву. У травні команда вирушила на зйомки безпосередньо в містах та їхніх околицях на Сході України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі