Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Жінки рулять”: Ісландія стала першою європейською країною, де жінки становлять більше ніж половину парламенту

Важливо

В Ісландії за підсумками виборів до парламенту вперше більшість місць отримали жінки.

Про це повідомило Deutsche Welle.

“Усього в Ісландії обрали до парламенту 33 жінки, що становить 52%. Згідно з останніми даними Світового банку, наразі більше жодна європейська країна не має понад 50% жінок-законодавців”, – зауважили у виданні.

Та для країни це не дивина: під час минулих виборів до парламенту потрапили 24 жінки, а Всесвітній економічний форум (WEF) 12 років поспіль називає Ісландію найбільш рівноправною країною світу.

Наразі ж більшість у парламенті Ісландії отримала керівна коаліція, до складу якої входять ліво-зелений рух прем’єр-міністерки Катрін Якобсдоттір, консервативна «Партія незалежності» та центристсько-аграрна «Прогресивна партія».

Так, ці три партії отримають не менше ніж 37 із 63 місць в однопалатному парламенті. Найбільше мандатів отримує «Партія незалежності» ㅡ 16. Також «Прогресивна партія» отримає 13 мандатів, а «Ліво-зелений рух» ㅡ 8.

Наразі точно невідомо, чи збережеться ця трипартійна коаліція, яка вже чотири роки керувала країною. Перед виборами партії заявляли, що будуть домовлятися, якщо отримають більшість. А втім, Катрін Якобсдоттір уже зазначила, що формування коаліційного уряду буде «складним».

Як написало BBC, поза межами ЄС є лише 5 країн, у яких щонайменше половину парламенту становлять жінки. Це Руанда (61,3%), Куба (53,4%), Нікарагуа (50,6%), Мексика (50%) та Об’єднані Арабські Емірати (50%). 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі